Cercetările procurorilor şi poliţiştilor suceveni din cadrul structurilor de combatere a crimei organizate în cazul reţelei de contrabandişti de ţigări, anihilate la mijlocul lunii decembrie a anului trecut, au scos la iveală lucruri uluitoare.
Profiturile uriaşe scoase de pe urma contrabandei au corupt şi poliţişti de frontieră şi vameşi, care au lăsat să treacă tiruri întregi cu ţigări din Ucraina în România. Anchetatorii au stabilit că şefii celei mai mari reţele de contrabandă care acţiona pe raza judeţului Suceava aveau legături importante cu ofiţeri de rang înalt din cadrul structurilor de grăniceri ai Republicii Ucraina. Din păcate, numele acestora a rămas cu A.N. (autor necunoscut), întrucât ilegalităţile comise de ei nu pot fi cercetate de autorităţile române.
Procurorii Serviciului Teritorial Suceava al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimei Organizate şi Terorism (DIICOT) au finalizat, ieri, cercetările în dosarul celei mai mari reţele de contrabandă cu ţigări, nu mai puţin de 23 de persoane, printre care poliţişti de frontieră şi un vameş, fiind trimişi în judecată.
Cei 23 de inculpaţi, a declarat procurorul şef al DIICOT Suceava, Marius Cazac, au fost daţi pe mâna judecătorilor Tribunalului Suceava, pentru săvârşirea unui lanţ întreg de infracţiuni, de la constituire a unui grup infracţional organizat la contrabandă şi abuz în serviciu în formă calificată.
Rechizitoriul înaintat instanţei de judecată are nu mai puţin de 318 pagini, anchetatorii dezvăluind pe larg modul de operare al unei adevărate grupări de crimă organizată, în care erau implicaţi şi oameni ai legii.
Boxa acuzaţilor, plină de poliţişti de frontieră
Lista inculpaţilor care vor ajunge în boxa acuzaţilor cuprinde şi numele a cinci poliţişti de frontieră (Petru Marocico, de 38 de ani, zis „Zaridon”, din Ulma, Alexandru Ursan, de 24 de ani, din municipiul Suceava, Adrian Tipa, de 23 de ani, din Gura Humorului, Mihai Gabriel Fodor, de 28 de ani, din Bursuceni – Vereşti, şi Octavian Calancea, de 25 de ani, din Vicovu de Sus), precum şi a unui lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal Dorneşti (Viorel Dragoş Gâză, de 31 de ani, din Rădăuţi).
Toţi cei şase sunt acuzaţi că au uitat pentru ce sunt plătiţi şi pentru ce au uniforme şi au închis ochii, permiţând membrilor grupării să introducă ilegal din Ucraina în România, prin Punctul de Trecere a Frontierei Ulma şi Vicov, sute de mii de pachete de ţigări de contrabandă, valoarea prejudiciului calculat de anchetatori ajungând la peste 15 miliarde de lei vechi.
Alături de aceştia, la judecată, vor fi citaţi, unii de la domiciliu, alţii din arestul Poliţiei, Petru Boiciuc (30 de ani) şi Ionuţ Răzan Popadiuc, zis „Chelu” (28 de ani), din municipiul Suceava, Constantin Marian Omania (40 de ani) şi Aurica Marocico (21 de ani), din Ulma, Vitaly Tsaryk (cetăţean ucrainean – 32 de ani), Ovidiu Gheorghe Bilibou, zis „Macrina” (37 de ani), Constantin Ilisoi (56 de ani) şi Ilie Livu Gabor (37 de ani) din municipiul Rădăuţi, Ilie Ursache, fost Popiuc, zis „Falco” (35 de ani), din Dorneşti, Dorin Florin Juravle, zis „Buchi” (37 de ani), din Brodina, George Tărâţă, zis „Cuşu” (35 de ani), din Vicovu de Jos, Laurea Ileana Carcea (29 de ani) şi Vasile Carcea (32 de ani), din Vicovu de Sus, Florin Reuţ (28 de ani), Ioan Juravle (37 de ani) şi Dragoş Andrei Cîrciu (24 de ani), din Straja, Ciprian Ionuţ Guliciuc (20 de ani), din Tişăuţi.
Roluri bine stabilite
Toţi cei 23 de inculpaţi sunt acuzaţi de procurorii DIICOT Suceava că au făcut parte din cea mai mare reţea de contrabandişti care a acţionat pe raza judeţului, fiecare dintre ei având roluri bine stabilite în cadrul grupării infracţionale.
Bilibou, Ursache, Juravle şi Boiciuc, susţin anchetatorii, se ocupau cu achiziţionarea ţigărilor din Ucraina şi transportul lor până în România, trecerea ilicită a mărfii de contrabandă fiind asigurată cu sprijinul poliţiştilor de frontieră şi a vameşului mai sus menţionaţi. Aceştia din urmă aveau şi misiunea de a-i informa pe capii reţelei despre eventualele controale sau patrule ale Poliţiei ori Poliţiei de Frontieră de pe traseu.
Inculpaţii Boiciuc, Juravle, Marocico, Omania, Popadiuc, Juravle şi Ilisoi aveau grijă să depoziteze temporar, în diverse locaţii, cantităţile de ţigări, sau să le transporte din zona Ulma spre municipiile Rădăuţi şi Suceava, unde alţi membri ai grupării se ocupau cu valorificarea acestora.
O armată întreagă pe urmele traficanţilor de ţigări
Reţeaua cu epoleţi era monitorizată încă de la începutul anului trecut, în urma unei informaţii primite de ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.
Contrabandiştii au fost urmăriţi la fiecare pas de anchetatori, care, după ce-au strâns probe suficiente împotriva infractorilor şi au reuşit să-i identifice pe toţi membrii reţelei, au pus la cale prinderea în flagrant din data de 15 decembrie 2007.
Pentru anihilarea reţelei, procurorii DIICOT Suceava au mobilizat o armată întreagă de poliţişti, jandarmi, ofiţeri anticorupţie, poliţişti de frontieră, precum şi cadre ale Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Suceava.
În urma flagrantului, anchetatorii au reţinut două microbuze Mercedes, prin care s-au introdus, cu puţin timp înaintea descinderii, prin PTF Ulma, nu mai puţin de 271.240 de pachete de ţigări, mărcile „Ronson” şi „Saint George”, în valoare de peste 8 miliarde de lei vechi.
Au urmat apoi 24 de percheziţii domiciliare, la locuinţele suspecţilor, fiind ridicate în vedea confiscării zeci de mii de pachete de ţigări de provenienţă ucraineană, mai multe autoturisme, sume importante de bani (lei, euro, dolari USD), precum şi un pistol. Nu mai puţin de 15 indivizi, acuzaţi că fac parte din gruparea de contrabandişti, au ajuns o zi mai târziu în beciurile Poliţiei.
Cuvinte codificate folosite în conversaţiile telefonice dintre contrabandişti
Procurorii DIICOT Suceava susţin că, atunci când comunicau între ei şi vorbeau despre ţigările traficate, membrii grupării de contrabandişti foloseau un adevărat jargon şi cuvinte codificate atunci când se refereau la ţigările traficate.
„Moş Gheorghe”, „Sf. Gheorghe”, „SG” şi „Georgelul” erau expresiile folosite atunci când vorbeau despre marca de ţigări de provenienţă ucraineană „Saint George”.
Pentru „Ronson”, cealaltă marcă aflată în topul ţigărilor aduse din Ucraina, contrabandiştii foloseau expresii precum „Rodica” sau „Ron”.
„Lemne” era cuvântul folosit pentru „L&M”, iar baxurile cu ţigări erau la telefon „cutiuţe”, „bocanci”, „cubici” ori „găleţi”. „Şi erau 82 de găleţi (n.r.-baxuri cu ţigări)”, îi spunea Petru Boiciuc, într-o discuţie telefonică, Auricăi Marocico.
Unul dintre capii reţelei de contrabandişti era poliţist de frontieră
Unul dintre capii reţelei de contrabandişti de ţigări, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DIICOT Suceava, era chiar poliţistul de frontieră Petru Marocico. Acesta, susţin anchetatorii, a fost chiar unul dintre cei care a format reţeaua de contrabandişti.
În deplasările sale făcute în Ucraina, declară procurorii, Marocico, cunoscând limba ucraineană, a ajuns să cunoască mai mulţi ucraineni.
„Unii dintre aceştia erau ofiţeri de rang înalt în cadrul structurilor de grăniceri ai Republicii Ucraina cu care, începând din anul 2006, a stabilit să desfăşoare activităţi de cumpărare de pe teritoriul Ucrainei de ţigări provenind din această ţară, pe care să le introducă fără drept în România”, se arată în actele de sesizare a instanţei.
Din probatoriul administrat de anchetatori reiese şi că Marocico îşi punea la dispoziţie anexele locuinţei proprii pentru ascunderea transporturilor ilicite de ţigări efectuate de ceilalţi membri ai grupării, atunci când din cauza controalelor efectuate de poliţiştii de frontieră exista pericolul interceptării acestora.
„Avantajul oferit de poziţionarea locuinţei inculpatului, pe lângă monitorizarea profesionistă a căii de comunicaţie şi experienţa membrilor grupării, constituiau ingrediente ale <<reţetei de succes>> folosită de traficanţi şi implicit ale prosperităţii financiare a acestora”, explică anchetatorii.
( 9 feb 2008, 14:34:56
AU FOST GASITI VINOVATII : AUTORI NECUNSCUTI CU STELE MARI DIN TARA VECINA SI PRETENA. MAREA DURERE A DIICOT SV ESTE CA NU-I POT CERCETA SI PE ACESTIA.
NU NE MAI OTRAVITI ATATA CU SUBIECTE DE ACEST GEN. NICI AFACEREA CU CELE 80 DE KG DE DROGURI GASITE IN MASINA GUVERNULUI NU A FOST ATAT DE MEDIATIZATA.