Drumul din comuna Şcheia care duce spre oraşul Gura Humorului devine, pe zi ce trece, un iad tot mai greu de suportat pentru şoferi.
Pe fondul ploilor căzute în ultimele două zile, porţiunea de drum din zona pasarelei poate fi traversată doar cu viteza melcului. Cum imensele cratere s-au umplut cu apă, şoferii sunt în imposibilitatea de a mai evita măcar parţial zonele transformate în adevărate şanţuri, numai bune de rupt maşina în ele.
În aceste condiţii, pe tot parcursul zilei, coloanele de maşini care ieşeau din Suceava s-au înşiruit până la staţia de autobuz de la intrarea în Obcine, iar un drum de aproximativ un kilometru a fost parcurs chiar şi într-o oră.
Joi seară, cum apa transformase drumul din zona pasarelei într-un adevărat lac, a fost nevoie de prezenţa pompierilor la faţa locului. Aceştia au reuşit să evacueze apa, însă au muncit în zadar, vineri dimineaţă drumul fiind din nou plin de apă.
Cu nervii întinşi la maximum, şoferii înjurau de mama focului pe toată lumea. În furia lor, s-au luat de poliţiştii de la circulaţie, care nu au nici o vină pentru starea drumului şi care încercau să fluidizeze cât de cât traficul, dar şi reporterii „Monitorul” care făceau fotografii în zonă.
Sătui să tot vadă drumul în stare deplorabilă fără ca nimeni să ia vreo măsură, aceştia nu par a mai fi dispuşi să asculte şi să suporte pe nimeni.
Înţepături politice, pe nervii şoferilor
Pe fondul acestor probleme deosebite, disputele pe marginea stabilirii autorităţii locale căreia îi revine sarcina de a reabilita drumul din comuna Şcheia par departe de a se încheia.
Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, declară că administrarea acestui drum nu-i revine nici Primăriei Şcheia, nici Primăriei Suceava, ci Consiliului Judeţean. Acesta a subliniat, în repetate rânduri, că drumul de la Şcheia a fost trecut doar formal în administrarea Primăriei Suceava, numai pentru a înlesni obţinerea avizelor pentru montarea reţelei de apă, prin care s-a realizat aducţiunea apei potabile din sursa Berchişeşti, în cartierul Burdujeni.
Cât despre şanţurile săpate pentru realizarea acestui proiect, edilul şef al Sucevei susţine că municipalitatea şi-a făcut datoria şi a adus terenul la starea iniţială. Ion Lungu a făcut referire la o porţiune relativ scurtă de drum, cuprinsă între zona Maraton şi Pasarela Şcheia, afectată de lucrările la reţeaua de apă.
Primarul Sucevei a acuzat Consiliul Judeţean că a fost părtinitor atunci când a alocat fonduri pentru reabilitarea unor drumuri din judeţ, ţinând cont mai mult de culoarea politică a primarilor, decât de necesităţi.
Al cui e drumul ?
Pe de altă parte, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gavril Mîrza, a explicat că porţiunile de drum din Şcheia, care sunt în stare proastă, se află în administrarea celor de la Drumuri naţionale, a primăriilor din Şcheia şi Suceava, Consiliul Judeţean neavând competenţa de a interveni pentru reparaţii.
Mîrza a arătat că porţiunea de drum judeţean de la staţia Peco din Şcheia, până la Cimitir, însemnând aproximativ 800 de metri, a fost transferată, prin protocol, de la Consiliul Judeţean, Primăriei Suceava pentru a putea realiza aducţiunea de apă de la Berchişeşti, în cartierul Burdujeni. Potrivit acestuia, tocmai prevederile acestui protocol fac imposibilă intervenţia Consiliului Judeţean.
Mîrza a adăugat că tot Primăria Suceava este cea care ar trebui să aibă grijă şi de porţiunea de drum de sub pasarela de cale ferată de la Iţcani, până la fostul obor din Şcheia. Primăria Şcheia are în administrare, potrivit documentelor lui Mîrza, porţiunea de drum de la fostul obor până la Cimitir.
( 9 feb 2008, 11:38:46