Doi suceveni fac ultimele demersuri pentru a începe o viaţă nouă prin efectuarea unei intervenţii de transplant renal. Este vorba de o femeie de 37 de ani şi un bărbat de 43 de ani, ambii din zona Sucevei, care-şi fac acum testele de compatibilitate în centrele universitare Iaşi şi Bucureşti. În cazul femeii, posibilii donatori sunt surorile, iar în cazul bărbatului părinţii.
Potrivit dr. Mihai Ardeleanu, şeful Centrului de Dializă Suceava, toţi bolnavii transplantaţi îşi primesc medicaţia o dată pe lună (tratamentul pentru o singură persoană costă între 20 şi 50 milioane de lei vechi), printr-un program al Ministerului Sănătăţii, şi tot atunci sunt şi examinaţi. Ei fac însă controale regulate în centrul în care au făcut transplantatul sau în centrul regional Iaşi.
Probleme legate de medicaţia bolnavilor transplantaţi nu au mai apărut din ianuarie 2007, lună în care s-a schimbat modul de finanţare, în sensul că banii nu mai vin de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, ci de la Ministerul Sănătăţii Publice.
„N-am pierdut nici un bolnav din cauza acelei perioade de la începutul anului trecut, iar de atunci lucrurile au mers normal”, a arătat sursa citată.
Dr. Ardeleanu a precizat că, în permanenţă, cel puţin 5 - 6 persoane au nevoie acută de un rinichi nou şi aşteaptă să găsească un donator compatibil. Până acum, în majoritatea cazurilor în care s-au realizat intervenţii de transplant renal a fost vorba de donatori rude ale pacientului vizat sau alte persoane compatibile, cei care au făcut grefa pe calea recomandată şi de UE, respectiv de la o persoană aflată în moarte clinică, fiind extrem de puţini.
Trăieşte cu un rinichi străin de circa 12 ani
În 2007, trei suceveni au beneficiat de transplant de rinichi, cel mai tânăr dintre ei, o fată de 17 ani, având drept donator o persoană aflată în moarte clinică.
Adolescenta, din Berchişeşti, s-a născut cu o malformaţie renală şi a făcut primele şedinţe de dializă la spitalul de copii "Sf. Maria" din Iaşi, iar anul trecut, după ce investigaţiile imunologice pentru determinarea compatibilităţii au arătat că poate fi beneficiarul organului prelevat de la un pacient în moarte clinică, a făcut şi transplantul.
În noiembrie 2007, medicii suceveni i-au prescris prima reţetă pentru tratamentul cu produse farmaceutice imunosupresive, în lipsa căruia intervenţia suferită devine inutilă deoarece rinichiul străin este respins de corp.
Ceilalţi doi suceveni care, anul trecut, au intrat în posesia unui rinichi nou sunt o femeie de 26 ani şi un bărbat de 35 ani, acesta din urmă fiind depistat cu insuficienţă renală severă, diagnostic care impunea operaţia de transplant, în timp ce se afla în Italia, la lucru. El s-a întors în ţară şi a făcut grefa la centrul universitar Bucureşti, iar acum starea sa de sănătate este foarte bună.
De menţionat că, în 2006, de acest gen de intervenţii chirurgicale au avut parte patru persoane, iar la această oră, numărul total al bolnavilor cu transplant renal din judeţ este de 24. Cel mai vârstnic dintre cei 25 de bolnavi suceveni care trăiesc cu un rinichi nou este o sexagenară, cel mai longeviv fiind un student în vârstă de aproape 30 ani, care a suportat o grefă în anul 1995, la o clinică din străinătate. În decembrie, anul trecut, pe data de 8, el a împlinit 12 ani de când trăieşte cu un rinichi străin.
În 2008, programul judeţean pentru transplant a primit o finanţare de 65.900 lei.
( 9 feb 2008, 11:17:47