De la începutul acestei luni, 17 copii au ajuns în grija statului, după ce au fost neglijaţi, bătuţi, înfometaţi de cei care le-au dat viaţă. 11 copii au fost daţi în plasament în regim de urgenţă, dintre care trei au fost daţi în plasament la asistenţi maternali profesionişti prin Instanţă, cinci în centre de plasament din judeţ şi trei copii au rămas în Centrul de primire minori Suceava. Pentru alţi şase copii, Comisia pentru Protecţia Copilului a dispus plasamentul la asistenţi maternali profesionişti.
Cei mai mulţi copii provin din familii sărace, în care măcar un membru al familiei este consumator de băuturi alcoolice.
Abandonaţi de părinţi
Trei fraţi, cu vârste cuprinse între doi şi 12 ani, dintr-o localitate limitrofă municipiului Suceava, au ajuns în plasament la un asistent maternal profesionist, după ce mama lor a plecat în străinătate.
Copiii au rămas în grija bunicilor paterni, tatăl fiind plecat şi el la muncă în străinătate. Deşi, iniţial, tatăl a spus că va reveni în ţară să se ocupe de copiii săi, între timp acesta s-a răzgândit. S-a dus la primăria din localitate şi a spus că vrea să-şi dea copiii la stat, pentru că nu este în stare să le poarte de grijă.
Bătuţi cu bestialitate de tatăl alcoolic
Alţi cinci fraţi au fost plasaţi în regim de urgenţă, după ce au fost bătuţi cu cruzime de propriul tată. Acesta, pe fondul consumului de alcool, devenea foarte agresiv şi îşi lovea atât soţia, cât şi cei cinci copii. Agresiunile asupra copiilor au fost confirmate şi de Serviciul de Medicină Legală Suceava, care a atestat certificatele medico-legale. Bărbatului i-a fost întocmit dosar penal şi a fost sancţionat contravenţional cu amendă în numeroase rânduri.
„Tatăl copiilor nu are nici un fel de remuşcare, deşi în luna decembrie a fracturat, în mod intenţionat, mâna unuia dintre copii, considerând că acesta merita pedeapsa. Având în vedere faptul că minorii prezintă semne evidente ale abuzului emoţional şi fizic şi că tatăl copiilor este agresiv în continuare, precum şi faptul că mama copiilor nu are o locuinţă unde să poată sta cu copiii până la rezolvarea situaţiei familiei, s-a hotărât plasamentul în regim de urgenţă la un centru de plasament din judeţ”, ne-a declarat purtătoarea de cuvânt a Direcţiei de Asistenţă Socială Suceava - Nicoleta Lenţa.
45 de copii în dificultate
De la începutul acestui an au fost evaluaţi de către Serviciul de Evaluare a Situaţiilor de Risc şi Intervenţie în Regim de Urgenţă, din cadrul DGASPC, 45 de copii despre care s-au primit sesizări că sunt în dificultate. Pentru 18 dintre aceştia şi familiile lor s-a oferit consiliere, asistenţă şi sprijin, urmând ca serviciul de specialitate din cadrul primăriilor de domiciliu al acestora să monitorizeze îndeaproape cazurile.
Situaţia a zece copii este în curs de evaluare, urmând a se lua o măsură de protecţie.
( 9 feb 2008, 15:14:24