Ministrul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului Cristian Adomniţei organizează azi la Suceava o nouă dezbatere publică pe marginea proiectului de lege din educaţie, după ce prima întâlnire de acest fel a fost un eşec.
La prima întâlnire pentru dezbaterea proiectului de lege a fost trimis să se întâlnească cu profesorii suceveni secretarul de stat Zvetlana Preoteasa. Ceea ce era anunţat ca o dezbatere publică s-a transformat într-un monolog arid al Zvetlanei Preoteasa, care nu a făcut nimic altceva decât să prezinte proiectul de lege, fără să mai stea să-i asculte propunerile directorilor suceveni.
Supărată că nu a fost aşteptată la intrare în judeţ
Zvetlana Preoteasa a refuzat să se întâlnească şi cu inspectorii şcolari din Suceava, deşi, conform calendarului, acest lucru fusese programat. Inspectorul şcolar general Petru Carcalete a declarat că „doamna Preoteasa s-a supărat că nu a fost aşteptată la intrarea în judeţ”, şi că acesta ar fi motivul comportamentului său la întâlnirile care au urmat.
Se pare că ministrul Adomniţei vrea să spele obrazul secretarului Zvetlana Preoteasa şi a anunţat o a doua dezbatere pe tema proiectului de lege din educaţie, dezbatere la care au fost invitaţi toţi directorii de şcoli din judeţ, inspectorii şcolari, profesori, părinţi, elevi şi reprezentanţi ai sindicatelor din învăţământ.
Dezbaterile vor avea loc la Şcoala Creştină Filadelfia, iar profesorii sunt aşteptaţi cu propuneri pentru proiectul de lege care va intra în dezbateri în Parlament săptămâna viitoare.
Până pe 15 februarie, Inspectoratul Şcolar Suceava va centraliza toate propunerile sucevenilor legate de proiectul de lege din educaţie, şi le va transmite Ministerului Educaţiei.
Modificări importante în legea educaţiei
Noul proiect de lege al educaţiei va ajunge pe 17 februarie 2008 pe masa Parlamentului, pentru a fi dezbătut. Proiectul aduce modificări majore actualei legi din învăţământ şi dacă va fi aprobat, va intra în vigoare din luna septembrie a acestui an. Proiectul prevede ca grădiniţa să înceapă de la trei ani, învăţământul primar să fie structurat pe cinci clase, învăţământul gimnazial să fie până la clasa a noua, inclusiv, iar liceul să înceapă din clasa a zecea.
În ceea ce priveşte statutul cadrului didactic, proiectul de lege aduce modificări şi la acest capitol. Una dintre cele mai importante modificări este aceea că dascălii nu vor mai da examen naţional de titularizare, ci fiecare instituţie de învăţământ îşi va organiza propria testare.
( 8 feb 2008, 11:07:37
Sau poate a fost trimisa intentionat.... Vom vedea....