Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) Suceava a contabilizat primul deces prin HIV/SIDA din cursul acestui an, dar şi primul caz de îmbolnăvire în rândul populaţiei.
O tânără de 25 ani din Câmpulung Moldovenesc a murit, în ianuarie, din cauza cumplitei maladii, tot atunci fiind depistat şi primul caz de boală din 2008, victima fiind un bărbat de 32 ani, din Câmpulung Moldovenesc.
Statisticile acestei instituţii arată că, la această oră, numărul sucevenilor cu HIV/SIDA este de 155. Nouă dintre bolnavi au fost diagnosticaţi cu această cumplită boală în cursul anului trecut, printre ei regăsindu-se şi doi copii.
Anul trecut, şapte suceveni au murit din cauza bolii
Potrivit statisticilor, cinci dintre persoanele depistate în 2007 cu teribila maladie sunt de sex feminin, iar patru de sex masculin.
Doi dintre bolnavi provin din zona Suceava, patru din Fălticeni, iar restul sunt din Gura Humorului, Rădăuţi şi respectiv Vatra Dornei. Pentru doi din cei nouă suceveni depistaţi cu HIV/SIDA anul trecut, boala a fost depistată mult prea târziu, ei decedând la scurt timp după ce medicii le-au pus teribilul diagnostic. Este vorba de un bărbat din Gura Humorului, care a murit în luna martie, şi o femeie din Rădăuţi, care a decedat în septembrie.
În afara lor, în 2007, au mai decedat din cauza bolii, după o lungă suferinţă, alte cinci persoane, două femei şi trei bărbaţi, provenind din zonele Fălticeni şi Suceava.
În judeţ, majoritatea bolnavilor HIV/SIDA sunt tineri seropozitivi, victime ale unui sistem sanitar deficitar în perioada 1985 – 1992 care, la vremea respectivă, a făcut posibilă infectarea a mai mult de 10.000 de copii din întreaga ţară.
Seropozitivii din judeţ, refuzaţi de către angajatori
Potrivit preşedintelui Asociaţiei Red Ribbon din Fălticeni, Dorina Vasile, tinerii din Suceava infectaţi în acea perioadă şi ajunşi acum la vârsta la care este necesară integrarea lor profesională nu îşi pot găsi o slujbă.
Sursa citată arată că tinerii cu HIV/SIDA din judeţ au de înfruntat discriminarea în ceea ce priveşte accesul la un loc de muncă, ei fiind refuzaţi de patroni în cazul în care au curajul să recunoască boala de care suferă.
Jumătate dintre ei se confruntă şi cu lipsa educaţiei şi slaba pregătire profesională, în condiţiile în care au abandonat şcoala până în clasa a VIII –a, obosiţi de lupta împotriva discriminării la care erau supuşi.
În Suceava, chiar dacă alte drepturi ale persoanelor seropozitive sunt respectate, există situaţii în care ajutorul social nu se mai dă de luni de zile.
( 8 feb 2008, 11:06:51