Pentru ca oamenii legii să nu mai fie implicaţi în accidente rutiere, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava a amenajat în cadrul unităţii un laborator de psihologie aplicată în domeniul circulaţiei auto.
Rând pe rând, toţi jandarmii încadraţi pe funcţia de şofer, ori cei care au printre atribuţii conducerea maşinilor unităţii la intervenţii, vor ajunge la examenul psihologic computerizat. Aici, printre altele, trebuie să mânuiască volanul şi pedalele, la fel ca în trafic.
Lupta cu timpii de reacţie
Laboratorul, deschis la începutul acestui an, este primul aflat în dotarea unei Jandarmerii din ţară, în cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) mai existând alte trei astfel de laboratoare, care aparţin însă unor unităţi de poliţie.
„Am deschis acest laborator pentru a încerca să eliminăm factorii de natură psihologică care ar putea concura la producerea unor evenimente rutiere în care să fie implicaţi angajaţii Jandarmeriei. Practic, acest examen urmăreşte să stabilească dacă timpii de reacţie ai celor care conduc maşinile sunt optimi”, a explicat locotenentul Marius Şaramet, ofiţerul psiholog al Jandarmeriei Suceava, cel desemnat să-şi verifice colegii şoferi.
Cum astfel de laboratoare nu mai sunt în Moldova, iar anual jandarmii, poliţiştii pompierii şi toţi angajaţii MIRA care şofează trebuie să treacă de un examen psihologic pentru obţinerea atestatului de conducător auto, oameni ai legii din toată Moldova pot ajunge la testări la Suceava.
Deja un „lot” de jandarmi din Bacău a trecut pe la laborator, iar alţii sunt programaţi pentru luna viitoare.
Nu toţi însă vor veni la Suceava, în cadrul MIRA existând un Centru Psihologic cu oameni specializaţi care se pot deplasa în teritoriu pentru astfel de teste.
De la pix şi foaie, la taste, volan şi pedale
Anual, specialişti ai Centrului de Psihologie din cadrul ministerului veneau la Suceava pentru a-i testa pe jandarmii şoferi. Examenul se dădea însă în mod tradiţional, cei examinaţi susţinând testele în scris.
Acum, modul de examinare s-a modificat în totalitate. Testele scrise au fost înlocuite cu testele la calculatoarele dotate cu volan şi pedale.
Cu ajutorul unui program de calculator, jandarmilor le este verificată capacitatea de accesare a informaţiei şi le sunt măsuraţi timpii de reacţie. De exemplu, dintr-un şir de litere cei testaţi trebuie să o elimine imediat pe cea pe care programul o cere scoasă din joc. Bineînţeles, totul trebuie făcut într-un timp foarte scurt.
În cadrul examenului, la un moment dat, se ajunge la un mic test de conducere. Cu mâinile pe volan şi picioarele pe pedale, jandarmii primesc prin intermediul programului de calculator comanda de a face unele manevre de mers. Din mai multe opţiuni, automat se activează două. De exemplu, programul le cere să vireze la stânga şi să accelereze, iar totul trebuie făcut într-o fracţiune de secundă.
Fără calificativul „mediu” jandarmii nu mai pot conduce
La final, jandarmii sunt evaluaţi pe o scară de la I la V. Pot obţine calificativele foarte slab, slab, mediu, bun şi foarte bun. Doar ultimele trei duc la promovarea examenului.
„Dacă subiectul nu obţine măcar calificativul mediu, pică testul şi i se retrage dreptul de a conduce autoturismul unităţii cel puţin pentru un an de zile, până la următorul examen”, a arătat ofiţerul psiholog Marius Şaramet.
Toţi cei aproximativ 60 de jandarmi testaţi până acum au trecut examenul.
( 8 feb 2008, 11:44:36