Stomatologii aflaţi în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate sunt dezamăgiţi de banii alocaţi anual pentru serviciile gratuite oferite pacienţilor asiguraţi, care se termină în câteva zile.
Deşi pachetul de servicii fără cost la care are dreptul această categorie de persoane este unul generos, gratuitatea este numai pe hârtie, în condiţiile în care asistenţa stomatologică se acordă în limita fondurilor.
Din cauza sumelor extrem de mici alocate, între 1000 şi 1500 de lei pe lună, în funcţie de gradul profesional al medicului (simplu, specialist sau primar), drepturile asiguraţilor rămân stipulate în norme, neregăsindu-se şi în realitatea din teren.
Îngrijirea dinţilor, un lux
Stomatologii care, de obicei, semnează contracte cu CAS spun că şi în acest an se află în imposibilitatea de a oferi servicii gratuite asiguraţilor, privându-i astfel în continuare de un drept garantat de stat şi obligându-i să-şi repare dantura la tarifele practicate de cabinetele particulare în care lucrează, în cazul în care nu vor să fie trecuţi pe liste de aşteptare şi să-şi rezolve problemele, chiar şi pe cele simple, în decursul a câtorva luni.
„Încercăm să împărţim bugetul astfel încât să acordăm cât mai multe servicii de urgenţă, îndeosebi pentru anumite categorii de persoane cum ar fi handicapaţii sau copiii, pentru că nu putem lăsa bolnavii în suferinţă. Rezolvăm şi cazurile care nu reprezintă urgenţe, însă în timp. Pentru ele, facem liste de aşteptare”, a spus Angelica Alaci, medic primar stomatolog.
Sursa citată arată că banii pe care stomatologii îi primesc în fiecare lună de la Casa de Asigurări de Sănătate sunt prea puţini şi nu acoperă cheltuielile reale, motiv pentru care, în majoritatea cazurilor, ajung să ceară pacienţilor bani pentru serviciile prestate deşi, teoretic, ar trebui să le acorde fără cost. Şi asta, în cazul în care nu decid să le suporte din propriul buzunar, cum se întâmplă în cazul celor care reprezintă urgenţe şi pe care jurământul lui Hipocrate nu-i lasă să le amâne.
Urgenţele, plătite de medici
„Fondurile foarte mici alocate lunar de CAS nu acoperă nici măcar urgenţele, care sunt imposibil de amânat. Pentru 2008, medicii stomatologi nu au semnat contractele cu această instituţie, iar în primele 3 luni îşi desfăşoară activitatea în baza actelor adiţionale şi a unui plafon ce reprezintă o medie pentru anul trecut care, în cazul unui specialist, este de 1260 lei.
O împărţire a bugetului pe numărul de zile lucrătoare indică faptul că, într-o zi, un medic are la dispoziţie o sumă de numai 60 lei, bani care înseamnă două consultaţii şi două incizii de abcese, cu alte cuvinte două urgenţe.
Până acum, în situaţia în care banii se terminau, dar la cabinet continuau să vină pacienţi cu probleme urgente, pe care medicii nu puteau să-i refuze, se obişnuia ca serviciile acordate să fie raportate în luna următoare. Acest sistem nu se mai poate practica şi în 2008, deoarece întreaga activitate a doctorilor va fi urmărită pe calculator. Ca atare, medicii vor fi nevoiţi să suporte şi mai multe servicii de urgenţă din propriul buzunar, fiindcă nu pot să nu trateze bolnavii care au dureri”, a explicat sursa citată.
Fonduri mici, calitate ioc
Angelica Alaci mai arătă că, pe de altă parte, şi tarifele pentru lucrările dentare sunt subevaluate. De exemplu, o carie simplă este plătită din fondul de asigurări de sănătate cu 19 lei, în condiţiile în care preţul ei real este de 40 lei.
Această situaţie face ca numărul persoanelor asigurate care au probleme cu dantura şi care ar trebui să beneficieze de servicii stomatologice gratuite să se reducă şi mai mult.
În plus, cei care au avut şansa de a-şi face lucrări fără cost nu se pot lăuda că au avut parte şi de servicii de calitate, în condiţiile în care medicii nu-şi permit să folosească cele mai bune materiale.
„Tarifele pentru serviciile stomatologice decontate de Casa de Asigurări de Sănătate sunt mult mai mici decât costurile reale. Cel care are de suferit este tot pacientul, pentru că la aceşti bani scade şi calitatea. Totuşi, şi pe noi ca medici ne doare sufletul, deoarece depunem un anumit efort şi nu avem satisfacţia lucrului bine făcut. Materialul utilizat este prost şi nu oferă garanţie în timp. Practic, munca este aceeaşi, dar din cauza calităţii necorespunzătoare, problemele nu întârzie să apară”, a punctat stomatologul sucevean.
În judeţ, 117 medici stomatologi au contract cu CAS. În 2007, bugetul alocat de această instituţie pentru asistenţa stomatologică a fost de 1.679 mii lei, în 2008 acesta fiind de 2.001 mii lei.
( 7 feb 2008, 11:31:27