Cel mai târziu din luna martie, sucevenii care doresc să urmeze cursurile unei şcoli de şoferi vor avea şanse mici să achite aceeaşi sumă pe care ar scoate-o din buzunar dacă s-ar apuca mâine de cursuri.
Anunţată deja în mai multe localităţi din ţară, mărirea tarifelor va fi pusă în practică şi la Suceava, în primă fază de instructorii independenţi, cei care erau salvarea celor cu mai puţini bani.
De cealaltă parte, patronii marilor şcoli de şoferi din municipiul Suceava nu au stabilit încă dacă îşi vor mări tarifele, aşteptând probabil ca independenţii, cu care sunt în concurenţă directă şi care percep acum tarife mai mici decât ei, să facă primul pas.
Creştere semnificativă a preţurilor
Inginerul Mircea Gobei, preşedinte al Sindicatului Instructorilor Auto Suceava, ne-a spus că de la un preţ mediu de 750 de lei, perceput de instructorii auto în momentul de faţă pentru cei care urmează cursurile pentru obţinerea categoriei B, tarifele vor urca până spre 1.000 de lei.
„Din discuţiile pe care le-am purtat cu membrii noştri de sindicat rezultă că tarifele vor fi modificate în cel mai scurt timp, probabil din luna martie, când numărul solicitărilor creşte de obicei faţă de primele două luni ale anului. Preţurile vor creşte datorită pieţei, tarifele percepute de instructorii independenţi rămânând mici de multă vreme. Am păstrat mult timp jos preţurile, iar acum s-a ajuns la limita suportabilităţii”, ne-a declarat Mircea Gobei, care a admis că este vorba de un salt semnificativ al preţurilor. Instructorii independenţi percep în momentul de faţă tarifele cele mai mici de pe piaţă, pentru categoria B existând oferte care pleacă de la 600 de lei, şi chiar mai puţin.
Modul lor de lucru este însă contestat de reprezentaţii marilor şcoli de şoferi, care spun că aceştia nu oferă sucevenilor condiţiile cele mai bune de pregătire, mai ales în ceea ce priveşte orele de legislaţie, adesea sărite din schemă şi înlocuite exclusiv de studiul individual al elevului.
Alţii mai aşteaptă
La marile şcoli de şoferi din municipiul reşedinţă de judeţ, cursurile de legislaţie şi cele de condus aferente obţinerii categoriei B costă în jur de 800 de lei, în timp ce pentru categoria C preţul mai creşte cu 200 de lei.
„Deocamdată noi nu luăm în calcul o mărire a tarifelor, considerăm că o mărire de preţ nu se justifică în momentul de faţă”, ne-a declarat Constantin Gemănar, patronul uneia dintre şcolile de şoferi din municipiul reşedinţă de judeţ.
Alţii iau în calcul această posibilitate, dar nu au luat încă o decizie. „Am discutat pe tema asta, însă deocamdată nu am luat o hotărâre. Dacă legislaţia ne va cere să asigurăm maşini cu dotări speciale, cum se discută, atunci sigur vom fi nevoiţi să mărim tarifele pentru a ne putea amortiza investiţiile”, ne-a spus Constantin Alecsa, patron al unei alte şcoli de şoferi din municipiul Suceava
Toată lumea vrea permis
Conform statisticilor Agenţiei Rutiere Suceava, în judeţ există în jur de 400 de instructori auto.
Mai mult de jumătate dintre ei lucrează pentru cele 53 de şcoli de şoferi autorizate în judeţ, în timp ce restul sunt independenţi.
Creşterea tarifelor este pusă de patronii şcolilor de şoferi din ţară pe seama creşterii preţului combustibilului din ultimul an, pe evoluţia monedei euro, dar si pe noile reglementari care ar urma să fie impuse instructorilor de Autoritatea Rutieră şi Registrul Auto Român.
Anul trecut, nu mai puţin de 39.749 de persoane din judeţ au dat cel puţin o dată examenul pentru dobândirea permisului de conducere, ori pentru obţinerea unei categorii superioare.
Faţă de 2006, numărul candidaţilor a sporit cu 11.901, de unde rezultă o creştere de mai bine de 20%.
Numai 35,3% dintre candidaţi au obţinut permisul, asta deşi mulţi au repetat examenul de mai multe ori.
( 7 feb 2008, 12:47:16