Chiar dacă nu se poate vorbi de un „fenomen” al copiilor străzii la Suceava, nefiind identificaţi aurolaci, copii care dorm prin canale, există, însă, suficienţi minori care vagabondează pe străzile Sucevei.
Unii practică cerşetoria, alţii, mai rău, fură din autoturisme sau din buzunare. De cele mai multe ori, aceştia sunt „culeşi” de pe străzi de poliţişti. O bună parte dintre minori au fost cercetaţi de oamenii legii pentru tot felul de infracţiuni comise.
Unii dintre adolescenţii identificaţi de poliţişti au deja maldăre de dosar penale, dar, fiind minori, scapă de fiecare dată de o măsură privativă de libertate.
Deşi, în mod normal, „copiii problemă” ai Sucevei, unii dintre ei cu zeci de furturi la activ, ar trebui internaţi într-un centru de reeducare, ei rămân în continuare în stradă şi se apucă din nou de ce ştiu ei mai bine: să fure.
„S-a întocmit o bază de date cu minorii identificaţi, urmând ca în situaţia în care aceştia vor fi găsiţi din nou pe stradă la cerşit, părinţii lor să fie amendaţi de către Poliţia Comunitară sau chiar să se întocmească dosar penal pentru aceştia. Împreună cu primăriile din toate localităţile sucevene cazurile identificate vor fi monitorizate permanent”, susţine consilierul juridic din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială, Daniel Rusu.
64 de copii „culeşi” de pe stradă
În cursul anului 2007 au fost instrumentate 64 cazuri de copii ai străzii. Din cei 64, 45 provin de pe raza judeţului Suceava, iar alţi 19 minori sunt din alte judeţe.
Din cei 45 de minori proveniţi de pe raza judeţului Suceava, 20 provin din mediul urban (cinci din Suceava, trei din Fălticeni, şase din Gura Humorului, unul din Solca, câte unul din Vatra Dornei, Cajvana, Dolhasca, doi din Vicovu de Sus), iar 25 provin din mediul rural (Baia, Bogdăneşti, Burla, Drăgoieşti, Fîntînele, Mitocu Dragomirnei, Pătrăuţi, Pojorâta, Sadova, Satu Mare, Stroieşti, Şcheia, Vadu Moldovei, Valea Moldovei, Vereşti).
Minorii proveniţi din alte judeţe au fost transferaţi în judeţele unde au domiciliu.
Pentru minorii proveniţi din familie s-au întreprins măsuri de identificare a părinţilor, aceştia fiind consiliaţi şi informaţi asupra drepturilor şi obligaţiilor lor faţă de copiii lor, asupra serviciilor şi prestaţiilor de care pot beneficia, minorii fiind reintegraţi în familia naturală sau lărgită.
Cazurile identificate vor fi monitorizate de primăriile de domiciliu în vederea prevenirii recidivei.
Pentru unul dintre minorii identificaţi s-a instituit măsura plasamentului.
Minorii proveniţi din sistemul de protecţie au fost readuşi în centrele unde figurează cu măsură de protecţie.
Adăpost pentru copiii străzii
„La nivel naţional a fost demarat Proiectul <Iniţiativa Copiii Străzii> care are două obiective: crearea de centre pentru copiii străzii, care să ofere adăpost pe timp de zi şi de noapte, dar şi formarea de profesionişti din cadrul serviciilor sociale nou create dedicate copiilor străzii. Noi vom accesa acest proiect pentru a înfiinţa un centru de primire în regim de urgenţă şi un adăpost de zi şi de noapte în municipiul Suceava. Avem în proiect construirea unui adăpost pentru copiii străzii şi într-o localitate din mediul rural”, ne-a declarat şeful Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, Gheorghe Straton.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului a încheiat un protocol cu Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual ce are ca scop colaborarea în vederea prevenirii şi soluţionării cazurilor referitoare la copii dispăruţi, exploataţi sexual ori implicaţi în pornografie pe Internet.
Conducerea Protecţiei Copilului Suceava ne-a informat că a reînnoit protocoalele de colaborare în vederea eradicării fenomenului „copiilor străzii” cu Organizaţia Salvaţi Copiii – filiala Suceava, cu toate primăriile de municipii din judeţ, precum şi cu o serie de primării de comune din care provin cei mai mulţi copii ai străzii identificaţi până acum (Şcheia, Mitocu Dragomirnei, Pătrăuţi, Drăgoieşti, Baia).
( 7 feb 2008, 11:26:21