Confiscare cu scandal. Trei arme de foc deţinute de muzeul FURMAN HADIKFALVA, din localitatea Dorneşti, au declanşat o adevărată polemică între proprietarul Radu Furman şi poliţişti.
După ce oamenii legii i-au confiscat armele şi i-au întocmit şi dosar penal, Radu Furman s-a plâns că toată acţiunea a fost un abuz, iar ancheta s-a făcut prin intimidare.
Poliţiştii neagă toate acuzaţiile şi spun că, de fapt, Radu Furman prezintă deformat realitatea.
„Am fost intimidat şi obligat să dau o declaraţie”
Totul s-a petrecut pe 30 ianuarie 2008, când la Muzeul FURMAN HADIKFALVA din Dorneşti s-au prezentat un poliţist din localitate şi un ofiţer de la Serviciul Arme, Explozivi, Substanţe Toxice din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava.
După acest moment, fiecare parte are propria versiune asupra a ceea ce s-a întâmplat.
Radu Furman spune că i s-a cerut să urce în maşina cu care erau veniţi oamenii legii, iar la sediul Poliţiei Dorneşti a avut parte de o anchetă „miliţienească”.
„La postul de poliţie, într-o cameră unde mai erau trei persoane în civil şi mai mulţi în uniformă, au început să strige la mine. Am fost intimidat şi obligat să dau o declaraţie specificându-se clar, de către un anume Rîmbu Liviu (funcţie necunoscută) să scrie după dictare, nu ceea ce îmi trece prin cap. Exponatele Muzeului au fost reţinute, şi mi s-a dat o "fiţuică" scrisă de mână, fără nici o ştampilă sau nr. de înregistrare, în care o bucată de ţeavă de armă,
de vreo sută de ani vechime sau chiar mai mult, apare trecută ca "armă fără pat", probabil "profesionistul" plătit din banii publici uitând că arma mai are şi alte părţi pe lângă ţeavă şi pat”, a povestit Radu Furman.
Poziţia Poliţiei
Reprezentanţii Poliţiei spun că aceste abuzuri sunt doar o invenţie şi că totul s-a derulat legal, mai ales că în procesul verbal de confiscare a armelor Radu Furman a semnat fără a formula vreo menţiune. Potrivit poliţiştilor, de la Muzeul FURMAN HADIKFALVA au fost ridicate două arme militare originale, o armă cu aer comprimat de calibrul 5,5 mm şi un cartuş de calibru 14,5 mm.
„Chiar dacă în speţă ar fi vorba despre funcţionarea unui muzeu, persoana în cauză trebuia să cunoască faptul că pentru orice bun expus, care este supus autorizării conform legii, există obligaţia expresă să le declare la Serviciul Arme, Explozivi, Substanţe Toxice din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava, pentru luarea în evidenţă şi aprobarea deţinerii unor astfel de bunuri. Referitor la starea de funcţionare a armelor depistate, urmează ca acest aspect să fie clarificat în urma expertizelor balistice efectuate de specialiştii criminalişti”, a declarat inspectorul principal Alin Botezatu, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava.
De la ce ar fi plecat totul?
Radu Furman are şi o variantă originală asupra originilor conflictului în urma căruia s-a ales cu dosar penal pentru comiterea infracţiunii de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor, faptă pedepsită cu închisoare de până la 5 ani.
„Toamna trecută am făcut un miniconcurs de tir cu şeful de post din Dorneşti şi o parte dintre subalternii săi, concurs în care oamenii legii au ieşit cam şifonaţi (adică nu au nimerit nici măcar o dată ţinta!), şi probabil acum vor să se răzbune cumva”, a mai spus Radu Furman.
( 6 feb 2008, 12:45:59