Crescătorii de vaci din judeţul Suceava protestează împotriva faptului că procesatorii le impun preţuri mici pe kilogramul de lapte cedat, iar sumele, mici cum sunt, nici măcar nu le sunt virate la timp.
Problema a fost ridicată la finele săptămânii trecute, la şedinţa anuală a adunării generale a Asociaţiei Crescătorilor de taurine „Runc” Moldoviţa.
„Fermierii sunt foarte nemulţumiţi de preţul mic ce li se oferă, care este impus şi nu negociat. Procesatorii nu ţin cont de propunerile noastre, preţul oferit nu acoperă nici măcar costurile pentru obţinerea unui litru de lapte, în timp ce la desfacere, în marile centre urbane, preţul la cumpărare este de patru-cinci ori mai mare”, protestează preşedintele asociaţiei, Alexandru Crăiuţ.
El a exemplificat că toţi procesatorii s-au înţeles la un preţ fix, funcţie de unităţile de grăsime ale laptelui ţăranii primind între 0,75 şi 0,85 de lei pe kilogram. Acesta este preţul din sezonul de iarnă, vara oamenii abia mai obţinând 0,60 de lei la kilogramul de lapte.
O altă problemă pleacă de la modul de plată, ţăranii primind banii cu mari întârzieri. De exemplu, a arătat Alexandru Crăiuţ, SC Dorna Lactate SA nu a acordat banii pentru laptele predat din decembrie 2007, fără ca fermierii să fie măcar informaţi despre întârzieri şi data la care ar urma să primească sumele care li se cuvin.
Cer sprijin instituţiilor statului
De asemenea, probleme mari sunt şi cu subvenţiile pentru lapte ori animale, care nu ajung la timp şi sunt greu de accesat. În privinţa laptelui, de exemplu, pentru a fi subvenţionat, acesta trebuie testat într-un laborator performant pentru efectuarea analizelor, care să-i stabilească gradul de calitate. Din păcate, nici măcar toţi marii procesatori nu au astfel de laboratoare.
În opinia reprezentanţilor Asociaţiei Crescătorilor de taurine „Runc” Moldoviţa, instituţiile cu competenţe în domeniu (Direcţia Agricolă, Agenţia de Plăţi etc), nu intervin operativ şi cu eficienţă în soluţionarea problemelor ce apar între cei care produc şi cei care preiau laptele, şi cer o implicare mai puternică din partea acestora.
( 5 feb 2008, 11:48:53
taranii nu-si vor mai permite sa creasca animale pt a vinde lapte, iar noi vom manca lapte cu 100 de E-uri care tin o luna ..