Printr-un proiect pilot în valoare de zeci de miliarde de lei vechi, finanţat din fonduri europene, versantul de Nord-Est al Sucevei, afectat de-a lungul anilor de puternice alunecări de teren, va fi supravegheat non-stop, în timp real, iar datele obţinute de senzorii subterani vor fi disponibile direct pe computer.
Viceprimarul Sucevei, Angela Zarojanu, a precizat că, din cauza întârzierii cu care au ajuns la Suceava echipamentele de monitorizare computerizată, nu se ştie încă cu exactitate dacă alunecările de teren au fost stopate, în urma lucrărilor de consolidare de anii trecuţi.
“Foarte mulţi oameni vin în audienţă, nemulţumiţi de faptul că nu li se permite să construiască nimic pe o zonă mare, care ţine de versantul de Nord-Est. Sperăm ca în maxim 4-5 luni să avem suficiente date încât să obţinem ridicarea interdicţiei de construire pe Versant. Echipamentul de monitorizare este acum la Suceava, în cursul lunii februarie se va lucra la instalarea acestuia, urmând ca apoi, câteva luni, să vedem cum se comportă versantul. Societatea de Studii Informatice Bucovina, cu care suntem parteneri în acest proiect, va analiza toate datele obţinute de pe teren şi vom întocmi un dosar ce va fi înaintat Consiliului Judeţean”, a precizat Angela Zarojanu.
Unul din monitoarele pe care va putea fi urmărită evoluţia versantului va fi instalat la Primărie, iar altul la Societatea de Studii Informatice Bucovina.
Interdicţia de construire pe versantul de Nord-Est, inclusiv pe strada Cernăuţi, este mai veche de şase ani.
( 5 feb 2008, 16:00:24