Integraţi cu tot cu mandate. Cooptarea României în rândul ţărilor Uniunii Europene s-a reflectat şi în activitatea judecătorilor suceveni, mai precis în numărul de mandate europene soluţionate.
În cursul anului trecut, magistraţii de la cele 8 instanţe din judeţ (Judecătorii, Tribunal şi Curtea de Apel) au avut pe mesele de lucru 156 de dosare de acest gen, fapt ce denotă că infracţionalitatea nu are frontiere.
Faptele analizate de judecători nu i-au privit numai pe românii din ţară sau străinătate care au comis diferite infracţiuni, ci şi pe străinii care au încălcat legea.
Numai la Tribunalul Suceava, din cele 27 de mandate de arestare europene, 7 i-au avut în prim plan pe cetăţenii altor state. Cei mai mulţi au fost cetăţeni turci, care au făcut obiectul discuţiei în sala de judecată în 4 cazuri, celelalte 3 situaţii privind un cetăţean ucrainean, un moldovean şi un iordanian.
De competenţa Judecătoriilor au fost cele mai multe mandate de arestare europene. Dacă în aria de competenţă a Judecătoriei Câmpulung Moldovenesc au existat doar 10 cazuri, în zona Rădăuţi s-a înregistrat un adevărat record negativ, nu mai puţin de 34 de dosare făcând obiectul unor mandate de arestare europene.
Faptele cele mai grave, de competenţa Curţii de Apel Suceava
Cele mai grave fapte au fost analizate de Curtea de Apel Suceava, care, în cursul anului 2007, a avut în lucru 11 dosare.
Vicepreşedintele Curţii de Apel Suceava, Maria Andrieş, a ţinut să remarce că aceste mandate de arestare europene sunt un instrument util de luptă cu infractorii.
„Până acum procedura de extrădare era mult mai stufoasă şi necesita un timp mai mare. Prin implementarea Legii 302/2004, modificată cu Legea 224/2006, s-a reuşit o cooperare mult mai bună între ţările Uniunii Europene, un lucru extrem de benefic pentru toate statele”, a declarat Maria Andrieş.
Faptele pentru care se emite un mandat de arestare european sunt dintre cele mai diverse şi pleacă de la crime, trafic de arme sau droguri, acte de terorism sau sabotaj şi se încheie cu fapte mai mărunte, cum ar fi falsificare de monedă sau facilitarea intrării şi şederii ilegale într-o ţară.
( 5 feb 2008, 16:10:08