Din rău în mai rău. Mii de dosare aflate pe rolul Judecătoriilor din judeţul Suceava rămân nesoluţionate de la un an la altul, în cele mai multe situaţii fiind vorba de procese de natură civilă.
Numai la sfârşitul anului 2007, la cele 6 instanţe din judeţ se înregistra un stoc de 7.730 dosare, în creştere semnificativă faţă de anul 2006.
Creşterea cea mai mare a stocului de dosare este la Judecătoria Suceava. Potrivit datelor statistice, pe 31 decembrie 2007, la această instanţă erau pe stoc 2.730 de dosare, cu aproape 300 mai multe faţă de sfârşitul anului 2006.
A doua Judecătorie ca număr de dosare aflate pe stoc este cea din Rădăuţi. Dacă la finele anului 2006 aici erau 1.558 de cauze nesoluţionate, la sfârşitul lui 2007 stocul a crescut la 1.742.
O altă instanţă care se confruntă cu problema dosarelor ce rămân nesoluţionate este cea de la Fălticeni. Aici se înregistrează un stoc de 1.649 de dosare, cu aproape 300 mai multe faţă de sfârşitul lui 2006. Şi la celelalte instanţe din judeţ situaţia nu este deloc îmbucurătoare. Astfel, la Judecătoria Gura Humorului era un stoc de 627 de dosare, la Câmpulung Moldovenesc erau 550 de dosare nesoluţionate, iar judecătorii din Vatra Dornei au intrat cu un rest de 432 de dosare.
Cauzele creşterii stocului de dosare
Preşedintele Tribunalului Suceava, Doru Bunduc, crede că două sunt motivele care au dus la aceste creşteri.
„Una din cauzele creşterii numărului de dosare nesoluţionate este legată de expertize, care nu se finalizează în timp util şi, în consecinţă, cauzele nu pot ieşi în pronunţare. Un al doilea motiv este lipsa de personal, fiecare judecător având de soluţionat un număr foarte mare de dosare, ceea ce afectează operativitatea actului de justiţie”, a spus Doru Bunduc.
Din păcate pentru justiţiabili, perspectivele nu sunt dintre cele mai bune, aşa încât este posibil ca în viitor numărul cazurilor care rămân nesoluţionate de la un an la altul să crească şi mai mult.
( 1 feb 2008, 15:59:35