Punct final. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, au finalizat un dosar în care erau implicaţi mai mulţi membri importanţi ai Partidului Social Democrat.
Dacă în cazul preşedintelui Organizaţiei Judeţene Suceava a PSD, Gavril Mîrza, şi al unuia dintre vicepreşedinţi, Ovidiu Donţu, s-a dat soluţia de neîncepere a urmăririi penale, alte două persoane au fost trimise în judecată. Este vorba de directorul executiv al PSD, Roman Stecyk, şi de fostul trezorier al acestei formaţiuni politice, Petru Murariu.
Faptele pentru care Stecyk şi Murariu au fost trimişi în judecată s-au petrecut în perioada martie 2003 - iunie 2006, iar infracţiunile de care sunt acuzaţi sunt prevăzute în Legea 78/2000, care sancţionează actele de corupţie.
Dacă Roman Stecyk a fost trimis în judecată în calitate de făptuitor, Petru Murariu este pus sub acuzare în calitate de complice.
Procurorii DNA Suceava au stabilit că Roman Stecyk, în calitate de consilier judeţean şi de preşedinte executiv al PSD Suceava, dar şi de vicepreşedinte al Asociaţiei Alianţa pentru Democraţie din Bucovina, „şi-a folosit autoritatea şi influenţa în scopul obţinerii de bani şi alte foloase necuvenite prin intermediul unor contracte de sponsorizare”. Prin aceste contracte, Asociaţia a atras peste 100.000 de lei. Majoritatea actelor de sponsorizare au fost încheiate în campania electorală din 2004, iar banii s-au cheltuit fără respectarea statutului Asociaţiei. Astfel, banii adunaţi puteau fi folosiţi în scopuri precise, cum ar fi activităţi de informare a cetăţenilor în scopul exercitării atribuţiilor civice, sprijinirea materială a persoanelor, spitalelor şi altor instituţii, burse şi premii pentru tinerii supradotaţi, acreditarea de observatori la alegerile generale, locale şi la referendumuri. Reprezentanţii DNA Suceava susţin însă că banii au fost utilizaţi în alte scopuri, mai precis în folosul Organizaţiei Judeţene Suceava a PSD Suceava, suma totală calculată drept prejudiciu fiind de 98.869 de lei.
Avion pentru PSD
Una dintre acuzaţii este aceea că Asociaţia Alianţa pentru Democraţie din Bucovina a cumpărat pe 21 mai 2004 un avion pe care l-a folosit în campania electorală din acel an.
Avionul a fost achiziţionat de la un cetăţean din judeţul Neamţ pentru suma de 16.200 de lei, la care s-au adăugat 800 de lei cheltuielile de transport.
Aparatul de zbor, inscripţionat cu semnele PSD, a fost vândut în ianuarie 2005, cu preţul de 9.500 de lei.
Studenţi folosiţi pentru campania electorală
Pentru suma de 28.000 de lei, procurorii DNA au ajuns la concluzia că s-au efectuat plăţi către studenţii folosiţi de PSD Suceava pentru a lipi afişe şi pentru alte activităţi din campania electorală.
Anchetatorii au stabilit că banii achitaţi celor 70 de studenţi audiaţi în acest dosar nu au reprezentat ajutoare sociale, aşa cum apare în actele Asociaţiei Alianţa pentru Democraţie din Bucovina.
De asemenea, s-a mai stabilit că există diferenţe între sumele de bani încasate efectiv de studenţi şi cele care apar în acte.
O altă sumă, de 18.000 de lei, s-a dus pe pliante electorale. Pentru a justifica banii în conformitate cu statutul Asociaţiei, în documente au fost trecute drept materiale informative pentru drepturile omului.
Cheltuielile PSD Suceava, plătite din banii Asociaţiei
În rechizitoriul de trimitere în judecată se mai arată că la înfiinţarea Asociaţiei, aceasta avea sediul în strada Meseriaşilor, în acelaşi loc cu sediul PSD Suceava.
În acest fel, din banii adunaţi prin contracte de sponsorizare Asociaţia a plătit chiria pe care PSD trebuia să o achite către Primăria Suceava, precum şi utilităţile, consumabilele, piesele de schimb şi carburantul pentru maşini.
Interesant este că Asociaţia Alianţa pentru Democraţie din Bucovina nici măcar nu avea vreo maşină, aşa că se presupune că au fost folosite maşini ale PSD-ului.
Contracte de sponsorizare de 500-1.000 de lei
Cele mai multe contracte de sponsorizare au fost în cuantum destul de mic. În majoritatea cazurilor este vorba de sume care oscilau între 500 şi 1.000 de lei, dar au existat şi situaţii când la Asociaţia Alianţa pentru Democraţie din Bucovina au ajuns şi câte 10.000 de lei din partea unei singure firme sau persoane fizice.
Pentru toate motivele enumerate mai sus, procurorii DNA Suceava au considerat că sunt suficiente probe pentru trimiterea în judecată a lui Roman Stecyk şi a lui Petru Murariu.
Faptele celor doi au fost încadrate la articolul 13 din Legea 78/2000, care prevede următoarele: „Se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani fapta persoanei care îndeplinind o funcţie într-un partid ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial de a folosi influenţa sau autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bunuri sau alte foloase”.
Dosarul va fi pus pe rolul Judecătoriei Suceava, iar procesul va începe săptămânile următoare.
Roman Stecyk: „Acuzaţiile sunt nefondate”
Roman Stecyk, cel care deţine momentan funcţia de director executiv al Organizaţiei Judeţene Suceava a PSD, a declarat că acuzaţiile care i se aduc sunt nefondate.
„Avionul l-am cumpărat pentru a înfiinţa un club al tineretului, iar ceea ce se spune în dosar este tendenţios. Pliantele au fost împărţite cu scopul de a informa populaţia despre drepturile omului, şi nu în alte scopuri. Prin ceea ce am făcut prin intermediul Asociaţiei am promovat militantismul pentru cauza social-democraţiei. Dosarul este unul pur politic, iar în instanţă se va vedea că totul s-a derulat respectând statutul Asociaţiei”, a declarat Roman Stecyk.
Cât priveşte contractele de sponsorizare, directorul executiv al PSD Suceava a spus că nimeni nu a fost obligat să le semneze şi nu s-au exercitat presiuni asupra nici unei persoane.
Aceeaşi opinie a avut-o şi Petru Murariu. El a precizat că nu a făcut nimic în afara legii.
„O parte dintre persoanele anchetate în acest dosar au fost intimidate, lucrându-se ca pe vremea Securităţii. Dosarul este 100% politic, iar încadrarea faptelor este cel puţin hilară”, a spus Petru Murariu.
( 1 feb 2008, 11:18:17