După aproape trei ore de discuţii, în care consilierii locali s-au întrecut în a veni cu tot felul de amendamente, proiectul de buget pentru 2008 a fost adoptat în unanimitate.
Voturile de încredere acordate de consilierii locali au fost influenţate, cu siguranţă, şi de faptul că toate propunerile făcute au fost adoptate, fără discuţii.
Amendamente de zeci de miliarde
Primele amendamente la buget au venit din partea PSD, prin intermediul lui Virginel Iordache, care a solicitat repararea unor străzi care nu erau prinse în lista întocmită de municipalitate.
Acelaşi tip de cereri au venit imediat şi din partea mai multor consilieri locali, care, în funcţie de cartierele în care locuiesc, au semnalat străzile pe care ei le consideră prioritare pe lista de reparaţii stradale.
Lista amendamentelor a fost continuată cu propuneri de alocare a unor fonduri suplimentare pentru anumite unităţi de învăţământ, deşi cea mai mare pondere din proiectul de buget, 29,82% din totalul investiţiilor, era alocată unităţilor de învăţământ.
Astfel, Neculai Barbă a propus dublarea sumei de 40.000 de lei, alocată Şcolii nr. 9 Ion Creangă, pentru realizarea unei aule, acordarea a încă 15.000 de lei Liceului nr. 3, pentru lucrări de întreţinere şi reparaţii la sistemul de termoficare, precum şi 150.000 de lei pentru finanţarea celor 16 echipe de juniori de la Liceul cu Program Sportiv.
De asemenea, a mai solicitat suplimentarea cu 50.000 de lei a fondurilor alocate clubului de handbal, precum şi 15.000 de lei în plus pentru atletism.
La rândul său, Aurel Vasiliu a solicitat o suplimentare cu 120.000 de lei a celor 50.000 de lei alocate iniţial pentru rugby, precum şi realizarea unui proiect pentru o cantină şi o sală de sport la Şcoala nr. 8, dar şi schimbarea acoperişului acesteia.
La propunerea lui Vasile Bilius, au fost alocaţi câte 10.000 de lei în plus pentru lupte, baschet, planorism şi aeromodelism.
Aurel Steiciuc a solicitat alocarea sumei de 350.000 de lei pentru realizarea unui studiu de soluţionare a problemelor de trafic din întreg municipiul Suceava.
Tot din bugetul anului 2008 vor mai fi acordaţi câte 100.000 de lei pentru secţiile de Pediatrie şi cea de nou-născuţi ale Spitalului Judeţean, aceeaşi sumă fiind solicitată pentru refacerea aleilor Parcului Areni. Alţi 100.000 de lei vor merge pentru reabilitarea unei porţiuni a străzii Sofia Vicoveanca, în vreme ce, la propunerea lui Aurel Steiciuc, suma de 300.000 de lei va reveni Colegiului Naţional Ştefan cel Mare, pentru schimbarea acoperişului.
Mulţumiri şi nemulţumiri
Vasile Iosub a cerut să fie prinsă în buget o investiţie de 200.000 de lei pentru realizarea unei săli de sport la Liceul de Informatică, în vreme ce colegul său de partid, Neculai Bosancu, a spus că nu mai face nici un amendament, pentru că de fiecare dată când a solicitat ceva, nimic nu s-a realizat.
„Am constatat că mai mult rău le fac oamenilor dacă cer să se rezolve o problemă, mai bine nu mai zic nimic, că poate aşa va exista voinţă politică să se facă ceva”, a spus acesta, plin de nemulţumire.
Un alt consilier care şi-a exprimat nemulţumirile vizavi de anumite aspecte ale bugetului a fost Monica Săndulescu, care a protestat împotriva realizării unui nou PUZ în zona Metro, dar şi împotriva variantei adoptate de colegii săi, de a veni cu zeci de propuneri mărunte, în cadrul dezbaterii generale a bugetului. Varianta propusă de ea era ca 1% din buget să fie lăsat ca fond de rezervă, care să fie repartizat în cadrul altor şedinţe, în funcţie de problemele semnalate de consilieri. Dar, după ce a văzut că propunerile colegilor săi au depăşit cu peste 20 de miliarde de lei proiectul de buget, şi-a retras amendamentul, considerând că nu mai este de unde să fie alocată suma necesară.
Pentru ca toate cerinţele consilierilor suceveni să fie îndeplinite, primarul Ion Lungu a luat decizia ca cele peste 20 de miliarde de lei necesare să fie tăiate din bugetul alocat capitolului Combustibil şi energie, din care se acordă şi subvenţiile la căldură pentru populaţie.
( 1 feb 2008, 13:14:29