Zeci de tipuri de medicamente, majoritatea antibiotice din categoria cefalosporinelor, lipsesc din magaziile Spitalului Judeţean de Urgenţă. Ieri, cea mai mare unitate sanitară suceveană avea stocurile pe zero la 33 de feluri de produse farmaceutice, în cea mai mare parte antibiotice cu spectru larg de acţiune.
Managerul spitalului, dr. Doina Ganea Motan, declară că, în contextul actual, în care importatorii şi distribuitorii de medicamente refuză să-şi mai vândă produsele fără o nouă recalculare a preţului, unele rezerve s-au epuizat, iar altele sunt pe punctul de a se termina.
Furnizorii refuză să mai onoreze comenzile
„Se creează premizele unei crize”, a afirmat sursa citată, arătând că există deja furnizori care au refuzat să mai facă livrări la preţurile de anul trecut.
„Nu ni s-au onorat comenzile de Augumentin şi Zantac pe care le-am făcut şi, probabil, acelaşi lucru se va întâmpla şi cu alte solicitări”, a punctat dr. Motan.
Şeful Spitalului Judeţean de Urgenţă declară că, în cazul în care Ministerul Sănătăţii nu va ajunge la un consens cu furnizorii, „se prevede o situaţie tragică”.
„Pe data de 25 februarie vom organiza o licitaţie pentru produsele farmaceutice care au fost solicitate de şefii de secţii, dar până atunci trebuie să găsim mijloace de a supravieţui”, a mai spus dr. Motan, cu precizarea că achiziţiile se vor face pentru prima oară, pe o perioadă mai mare de timp, respectiv 25 de luni, lucru care va pune capăt sincopelor în aprovizionare.
De remarcat că actuala criză de medicamente este cu atât mai alarmantă cu cât, în judeţ, au apărut şi cazurile de gripă şi se anunţă o creştere a numărului de îmbolnăviri prin afecţiuni respiratorii în rândul populaţiei.
Criza de medicamente, cauzată de deprecierea leului
Criza de produse farmaceutice este cauzată de devalorizarea în timp a leului, care a determinat importatorii şi distribuitorii de medicamente să ceară Ministerului Sănătăţii, în ultimele două luni, recalcularea preţurilor. Ei se plâng că, deşi mai au produse pe stoc, nu le mai pot vinde, deoarece le-ar comercializa în pierdere.
Importatorii şi distribuitorii de medicamente au adresat Ministerului Sănătăţii o solicitare pentru recalcularea preţurilor produselor farmaceutice în conformitate cu noile rate de schimb dintre leu şi principalele valute.
De menţionat că ei nu pot vinde medicamentele sub preţul de achiziţie şi nici peste cel stabilit de Ministerul Sănătăţii.Eugen Nicolăescu a anunţat că analizează situaţia, pentru a vedea dacă deprecierea leului faţă de euro a adus importatorii şi distribuitorii de medicamente într-o situaţie critică sau dacă intenţia acestora este, de fapt, de a nu pierde nici un ban din profitul obţinut, prin menţinerea preţurilor ridicate în lunile în care rata de schimb era mai mică.
(31 ian 2008, 11:35:17