Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
miercuri, 30 ian 2008 - Anul XIII, nr. 24 (3705)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Eu-Hope Diversity

Şase ani de la plecarea jurnalistului Daniel Pearl

23 ianuarie2002. Răpirea. Apoi, 1 februarie, decapitarea. Un fişier video horror circulă prin internet. Dar nu e ficţiune. Este realitate. Filmul reprezenta, după un scenariu cu mesaj punitiv terorist, tortura psihică şi decapitarea lentă cu suplicii şi în direct a unui om. Daniel Pearl, jurnalist de la Wall Street Journal, întrunise la momentul capturării sale de către un grup islamic de extremişti pakistanezi toate condiţiile incitării la omorul ritual islamic : era american evreu ce scria la cel mai profund capitalist cotidian din lume.

Decapitarea  ca ecologie divină islamică, îşi are originile în Coran. “Când întâlneşti pe infideli pe câmpul de luptă, loveşte la gâtlej” şi “Voi stârni groaza în inima infidelilor, tăindu-le capetele şi zdrobindu-le mâinile” spun câteva  pasaje sugestive privind teologia şi tehnologia acestei insituţii simbolice a jurământului faţă de Allah. Anihilarea duşmanului prin procedeul decapitării are la bază cuvintele lui Mahomed de la ultima sa înfăţişare înaintea drept-credincioşilor: “Am primit poruncă să lupt împotriva oamenilor, până când toţi vor mărturisi: “Nu e alt Dumnezeu, decât Allah!” Aici, în cumulul de presiuni istorică, spirituală, religioasă şi culturală, să găsesc rădăcinile actualului terorism islamic, căruia i–a căzut victimă acum şase ani şi jurnalistul Daniel Pearl. Agresivitatea islamică nu este, însă, o noutate în istorie. Ea a fost cercetată de-a lungul timpului de numeroşi teologi, istorici, militari, politologi, psihologi, psihiatri, filozofi, jurnalişti sau analişti strategici, între care Besançon, Burckhardt,  Churchill, Gibbon, Huntington, Lévy, Patai, Pearl, Pirenne, Renan, Spengler, Toynbee. Apelând la arheologia spirituală, cercetătorii au identificat drept cauză a violenţei extreme din fundamentalismul islamic fixaţia sa într-o doctrină religioasă rigidă, nereformată în mii de ani, neadaptată la evoluţia umanităţii şi care aplică şi la ora actuală o autoritate spirituală incandescentă şi extremă asupra vieţii sociale a Islamului.

Majoritatea orientalilor şi occidentalilor creştini sau evrei ori de alte religii nu pare să fie prea atentă la mesajul explicit actual al terorismului islamic, identic cu cel de pe vremea ultimului califat : Islamul nu şi-a propus niciodată şi nu îşi pune nici azi problema reîmpărţirii lumii, ci numai problema asimilării ei totale. În acest sens, aici este vorba numai despre manifestarea conceptului de Supunere (Islam) care acompaniază imperialismul islamic. Această teorie, susţinută de Traian Ungureanu în cartea sa Războiul timpurilor – declin occidental şi asediu islamic, Editura Humanitas, Bucureşti, 2006 (dar susţinută încă de Bernard-Henry Lévy în Who Killed Daniel Pearl ?, Melville House Publishing în 2003), fiind expusă şi în monografia dedicată fenomenului de Efraim Karsh, are la bază constatarea că imperialismul islamic e « profund oriental şi intens arab. Oriental, pentru că ideea imperială e creaţia spaţiului oriental (vezi exemplele imperiilor egiptean, asirian, babilonian). » Occidentul a ajuns mult mai târziu la ideea imperială, dar a fost primul care a abandonat-o deja. Spaţiul islamic continuă tradiţia imperială « pe care o legitimează religios, propagând-o prin ipostaze istorice succesive : arabismul secolelor imediat următoare morţii Profetului militar, expansiunea otomană, mesianismul revoluţionar islamic iranian, doctrina Califatului, reluată explicit de Osama Bin Laden. »

Suprevieţuind durerii atroce declanşată de asasinarea la 1 februarie 2002 la Karachi, Pakistan, a soţului ei în vârstă de numai 38 de ani, Mariane Pearl a scris o carte intitulată A Mighty Heart care a fost repede ecranizată de Brad Pitt, în rolurile principale fiind distribuiţi Angelina Jolie şi Dan Futterman. Cartea este axată pe cinci teme fundamentale în abordarea actuală a discriminării : 1. Identitate, moştenire ;  2. Înţelegere, alegere şi convingere (inclusiv credinţă religioasă) ;  3. Umanitate şi etnie ; 4. Tikkun Olam (evr. repararea, refacerea armoniei lumii) ; 5. Justiţie (Dreptate). La reuşita ei au participat prin texte selectate, într-o exemplară solidaritate umană, Theodore Bikel, Alan Dershowitz, Kirk Douglas, Ruth Bader Ginsburg, Larry King, Amos Oz, Shimon Peres, Daniel Schorr, Elie Wiesel, Peter Yarrow, A.B. Yehoshua.

Povestea filmului Speranţa moare ultima, văzut şi de români (premiera în România la 26 octombrie 2007), e clară şi simplă precum a fost şi viaţa lui Daniel Pearl : fiind editor pe Asia de Sud al cotidianului Wall Street Journal, Daniel Pearl făcea (în 2002, după atacul din septembrie 2001), în Pakistan, însoţit şi de soţia sa, însărcinată, Mariane, o anchetă asupra lui Richard Reid, un terorist afirmat în zborul Paris-Mami. La Karachi, Daniel este răpit pe proprietatea lui  Saud Memon, în timpul unei întâlniri aranjate cu un şeic ce avea legături cu teoriştii. Urmează, palpitant, ancheta…

Ceea ce filmul nu poate, însă, cuprinde în totalitate, este mesajul tragic al ameninţării teroriste asupra omenirii actuale. În acelaşi an 2002 fuseseră ucişi 25 de jurnalişti în întreaga lume. Crimele acestea se petrec fie în lumea islamică, fie în lumea post-nazistă şi post-sovietică, unde imperialismul ideologic se impune prin aceleaşi metode : sădirea groazei în populaţia civilă, în jurnalişti şi oamenii liberi care luptă pentru adevăr şi democraţie.

Pe 1 februarie  sunt şase ani de când jurnalistul Daniel Pearl a fost decapitat în direct, pentru ca lumea occidentală să paralizeze, încă o dată, de groază. Speranţa moare ultima. Nu te vom uita niciodată, Daniel Pearl.

Angela Furtună
angelafurtună@yahoo.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şase ani de la plecarea jurnalistului Daniel Pearl.
 Vizualizări articol: 1853 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Şase ani de la plecarea jurnalistului Daniel Pearl5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Felicitari pentru articol trimis de
(30 ian 2008, 16:13:54
Felicitari doamnei Angela Furtuna pentru articol, in sfarsit exista cineva care nu pune pret numai pe cazuri de furturi, violuri, etc. Astept cu nerabdare urmatoarele articole
2.   Articol la "Local"? trimis de
(31 ian 2008, 02:41:38
..de cind jidovu' ala spion al "*oSSadului" este "sucevean"?Nemernicul ala era spion si ar fi trebuit sa stie ce pedeapsa merita spionii!Pacat ca TOATE ZIARELE MARI DIN ROMANIA AU AJUNS IN MINA MASONERIEI JIDOVESTI !RUSINE PUPINCURISTILOR SI COZILOR DE TOPOR CARE DEZIMFORMEAZA LUMEA !
3.   Opinii trimis de
(31 ian 2008, 07:01:00
Un articol excelent. Cartea lui Traian Ungureanu se gaseste la Suceava? Dar monografia lui Karsh?

In fond, autoarea are dreptate. Pacat ca sansele de a se intalni ale civilizatiilor iudeo/crestina si islamica sunt anulate de terorism.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sos de ardei iute cu nuci 1 lingură feliuţe de ardei iute1 linguriţă chimen măcinat300g nuci măcinate300g pesmet 2 linguri ulei de măsline2 linguri zeamă de lămâie1/2 linguriţă zahăr50ml suc de roşii1/2 linguriţă ienibahar măcinat fin2 ardei graşi sau capia1 leg.... Citeşte