În câteva luni de zile, Suceava va deveni judeţul cu cele mai mari abatoare de carne din ţară.
Aflate în curs, lucrările de construcţie a celor cinci abatoare au ajuns pe ultima sută de metri, iar până în septembrie acestea urmează să intre pe piaţă.
Realizate pentru a corespunde în totalitate normelor Uniunii Europene, abatoarele nu vor prelua doar animalele din judeţ, ci din toată Europa.
Pentru început se speră ca bovinele din Ucraina să ajungă la abatoarele din Suceava, asta deoarece nici una din unităţile de profil din ţara vecină nu este certificată să-şi valorifice produsul pe piaţa europeană.
Carne de la noi, în hypermarketuri şi peste tot în Europa
La începutul acestei săptămâni, echipe de control ale Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava au efectuat o vizită fulger la cele cinci abatoare aflate în construcţie. Inspectorii sanitar-veterinari sunt mulţumiţi de ceea ce au văzut, lucrările fiind în graficul stabilit iniţial.
„Extraordinar este că imediat ce primul abator va fi deschis, spre UE vor pleca în sfârşit primele tiruri cu carcase de animale sacrificate, la noi, în Bucovina. Oamenii vor avea de acum încolo unde să-şi sacrifice animalele în condiţii excelente, iar din marile magazine vom putea cumpăra carne proaspătă de la noi, nu doar adusă din alte părţi”, a declarat Petrea Dulgheru, şeful DSVSA Suceava.
Cum cel puţin la capitolul bovine, judeţul Suceava stă foarte bine, 15% din efectivele de vaci din ţară sunt crescute la Suceava, investitorii nu îşi fac probleme cu privire la animalele pe care le vor procesa.
Doctorul Petrea Dulgheru le-a recomandat totuşi patronilor abatoarelor să-şi deschidă în următorii ani mai multe ferme adiacente de creştere a animalelor, care să asigure un stoc de rezervă pentru ca numărul de animale sacrificate zilnic să poată fi menţinut constant.
Abator gigant, de 6 milioane de euro
Realizate prin proiecte SAPARD şi respectând toate normele UE până la ultimul detaliu, abatoarele au presupus investiţii mari.
Unul dintre abatoare va fi un adevărat gigant, având toate şansele să devină cea mai mare unitate de profil din ţară.
Abatorul aparţinând SC Ancarol SRL, amplasat în Gura Humorului, în mare parte deja ridicat, reprezintă o investiţie de nu mai puţin de 6 milioane de euro. Aici ar urma să fie sacrificate şi foarte multe animale de peste hotare. Zilnic, la capacitate maximă, acest abator va putea sacrifica câteva sute de animale.
1000 de animale sacrificate zilnic
La Ilişeşti, SC Prodincom SRL va deschide până în toamnă un abator în care se investesc 2 milioane de euro.
Pe lista certitudinilor din acest an se mai găseşte şi abatorul Avastar Roşcani, în care se investesc 7,5 milioane de lei. Aici toate construcţiile şi dotările sunt aproape finalizate.
Şi în Călineşti urmează să fie deschis un abator, aparţinând SC Nicşan SRL, care presupune o investiţie de 3,2 milioane de lei.
Cel mai avansat din punct de vedere al lucrărilor este abatorul ce va fi deschis de SC Killer SRL la Horodnic de Jos. Aici, şi instalaţiile de frig au fost deja aduse, iar cel târziu în luna mai, modernul abator ar urma să fie inaugurat. În acest caz este vorba de o unitate mai mică, cu o investiţie de 1,2 milioane de euro.
Conform doctorului Petrea Dulgheru, cele patru abatoare vor putea sacrifica zilnic peste o mie de animale.
(30 ian 2008, 11:53:25