Primele îmbolnăviri prin gripă au fost înregistrate în judeţ, iar apariţia lor a determinat autorităţile sanitare să ia măsuri pentru evitarea izbucnirii unei epidemii.
În timp ce spitalele au primit instrucţiuni să limiteze accesul vizitatorilor în incintă, populaţia este sfătuită să-şi ia măsuri preventive şi să se vaccineze.
Ieri, directorul executiv al Autorităţii de Sănătate Publică (ASP), doctorul Odette Nicolae, a anunţat că în săptămâna 21 – 27 ianuarie au fost contabilizate 11 cazuri compatibile clinic cu gripa şi a fost izolată prima tulpină de virus gripal A/ H1N1, de la un pacient din teritoriul Sucevei.
Sursa citată a arătat că, în contextul debutului activităţii gripale şi în judeţul nostru, a transmis, în cursul zilei de ieri, o adresă oficială către toate spitalele din judeţ, prin care le-a cerut să limiteze drastic accesul aparţinătorilor în incintă şi chiar să-l interzică în secţiile cu risc, respectiv Neonatologie, Obstetrică-Ginecologie, Anestezie Terapie Intensivă, Chirurgie, Pediatrie, Oncologie, Hemodializă.
Triaj zilnic în unităţile de învăţământ
În acelaşi timp, personalului din cabinetele şcolare i s-a recomandat să facă, zilnic, un triaj epidemiologic, să restricţioneze accesul copiilor bolnavi în colectivităţi şi să intensifice activităţile de promovare a normelor de igienă sanitară în rândul elevilor şi al angajaţilor din unităţile de învăţământ.
Potrivit datelor centralizate de Autoritatea de Sănătate Publică Suceava, în săptămâna 21 – 27 ianuarie, pe teritoriul judeţului, în afară de cele 11 îmbolnăviri prin gripă s-au mai înregistrat 2.145 cazuri de infecţii acute de căi respiratorii superioare şi 827 de pneumopatii acute.
Până în prezent, au fost imunizate antigripal, în regim gratuit, un număr de 68.815 persoane, ceea ce corespunde unui procent de 98,2% din totalul dozelor de vaccin repartizate judeţului nostru de către Ministerul Sănătăţii.
„Campania de imunizare a decurs în cele mai bune condiţii şi nu au fost înregistrate reacţii adverse post-vaccinale indezirabile. Recomandăm şi în continuare populaţiei să se vaccineze antigripal”, a punctat dr. Odette Nicolae.
Se mai poate face încă vaccinul antigripal
Ministerul Sănătăţii (MS) a comunicat că, deocamdată, în ţară, nu se poate vorbi încă de o epidemie de gripă, ci doar de focare locale, în anumite judeţe.
Specialiştii au arătat că se previzionează însă o pantă ascendentă a îmbolnăvirilor în următorul interval, având în vedere că, în Europa, în ultima săptămână, nu mai puţin de 14 state au raportat cazuri de gripă, Bulgaria şi Austria declarând o intensitate crescută a activităţii gripale.
Până acum, în majoritatea cazurilor înregistrate în România a fost vorba de forme uşoare şi medii şi de bolnavi care nu fuseseră vaccinaţi.
Reprezentanţii MS au recomandat populaţiei să evite colectivităţile şi deplasările cu mijloace de transport în comun, să respecte normele de igienă, să poarte haine călduroase şi să aibă o alimentaţie bogată în vitamine şi minerale.
Pacienţilor cu boli cronice şi persoanele de peste 65 de ani li s-a transmis să se prezinte la medicii de familie pentru a se vaccina împotriva gripei, potrivit regulilor stabilite prin programul de vaccinare.
(30 ian 2008, 11:15:34