Şeful Direcţiei de Administrare a Domeniului Public şi Privat din Consiliul Judeţean Suceava, Atanasă Nistor, susţine că acuzaţiile ce i-au fost aduse cu privire la arderea abuzivă a unor cărţi şi reviste de agricultură sunt nefondate.
Afirmaţiile lui Nistor vin după ce prefectul judeţului Suceava, Orest Onofrei, l-a comparat pe acesta cu inchizitorul spaniol Torquemada, după ce a dispus trimiterea la reciclare a câtorva mii de cărţi de specialitate în agricultură, şi arderea mai multor reviste în curtea Casei Agronomului din Fălticeni.
Faţă de aceste acuzaţii, Atanasă Nistor a explicat că aceste cărţi erau depozitate în respectivul imobil, care se află în proprietatea Consiliului Judeţean Suceava, şi mai mult, volumele nu se aflau în evidenţa nici unei instituţii.
„Se spune că acele cărţi erau ale Oficiului de Consultanţă Agricolă Suceava, însă directorul acestei instituţii a recunoscut că respectivele reviste şi volume nu au valoare, nici documentară şi nici contabilă”, a declarat Nistor.
Cărţile trimise la reciclat conţineau şi literatură politică de dinainte de anul 1989
Nistor a adăugat că toate cărţile trimise la reciclat erau vechi de 30-40 de ani, sau conţineau literatură politică, de dinainte de anul 1989, astfel încât ele au fost abandonate de câţiva ani în clădirea Casei Agronomului.
De asemenea, Nistor a explicat că Oficiul de Consultanţă Agricolă Suceava nu aveau încheiat nici un contract de închiriere cu Consiliul Judeţean Suceava pentru spaţiile în care aveau depozitate respectivele cărţi.
„Dacă ar fi avut vreo valoare, nu ar fi fost scoase din evidenţa Oficiului de Consultanţă. Şi mai mult, dacă ar fi avut valoare, de ce nu s-au preocupat cei de la Consultanţă să le distribuie la şcolile de specialitate sau la cei care aveau nevoie de ele. Pentru că acesta este rolul acestei instituţii, de a transmite informaţii noi şi utile despre agricultură şi despre politicile agricole europene. Dar nu cred că puteau să facă acest lucru cu cărţi de acum 30 de ani, care conţineau informaţii care sunt de mult depăşite”, a mai spus Atanasă Nistor.
Nu în ultimul rând, directorul din cadrul CJ Suceava a precizat că asemănarea lui cu inchizitorul spaniol Torquemada este exagerată, în condiţiile în care inchiziţia a fost o instituţie a bisericii catolice care îi judeca pe ei acuzaţi de erezie.
„Din păcate, folosirea acestui termen s-a făcut în mod eronat, fără a şti ce înseamnă”, a spus Nistor.
(29 ian 2008, 17:04:24
CUM SA STIE NISTOR VALOAREA UNEI CARTI CA EL ACEST INFRACTOR A CITIT DOAR ETICHETE DE LA STICLE DE VIN.