Consilierii locali din municipiul Suceava au stabilit că programul de funcţionare al magazinelor, farmaciilor, frizeriilor, cabinetelor cosmetice şi tot ceea ce înseamnă unităţi de vânzare şi servicii, inclusiv cele de alimentaţie publică, trebuie respectat cu stricteţe, în caz contrar unităţile respective fiind pasibile de amendă.
Mai mult, programul fiecărui magazin în parte trebuie avizat la primărie şi anual trebuie plătită o „taxă de orar”. Deocamdată, această taxă este de 30 de lei.
Conform regulamentului de autorizare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă de pe raza municipiului Suceava, în vigoare de la 1 ianuarie, anul trecut, toate firmele care desfăşoară activităţi de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă au obligaţia obţinerii autorizaţiei pentru desfăşurarea acestor activităţi, precum şi a avizului pentru programul de funcţionare.
Magazinele alimentare nu pot fi închise mai mult de două zile consecutiv
Articolul 16 din acelaşi regulament stipulează că unităţile care desfăşoară activităţi de comerţ, alimentaţie publică şi prestări servicii pot fi deschise publicului în toate zilele săptămânii şi că fiecare firmă
îşi stabileşte programul de funcţionare, dar structurile de vânzare cu amănuntul din sectorul alimentar nu pot fi închise mai mult de două zile consecutive, cu excepţia unor cauze obiective de nefuncţionare.
Odată cu cererea de aprobare a programului de funcţionare, dosarul de avizare trebuie să mai aibă şi acordurile vecinilor limitrofi, atunci când se impune acest lucru.
În situaţia în care, din diverse motive, nu există acest acord al vecinilor, firmei i se va aproba un program de funcţionare provizoriu pe o perioadă de 60 de zile.
În cazul apariţiei unor reclamaţii referitoare la disconfortul produs vecinilor prin desfăşurarea activităţii în acel punct de lucru, programul de funcţionare va fi restrâns în mod corespunzător, în vederea asigurării liniştii şi ordinii publice şi a confortului vecinilor.
Inspectorii Primăriei nu-şi bat capul cu respectarea orarului
Programul de funcţionare se vizează anual, odată cu autorizaţia, iar taxa aferentă eliberării avizului pentru programul de funcţionare şi pentru vizarea anuală a acestuia se stabileşte prin hotărâre a Consiliului Local.
Taxa de eliberare a programului de funcţionare, precum şi taxa de viză anuală a acestuia se va achita pentru fiecare punct de lucru.
În cazul în care o unitate „sare” avizarea programului de funcţionare sau afişează un alt program de funcţionare decât cel avizat este pasibilă de amendă de la 200 lei la 2000 lei pentru persoanele fizice şi de la 400 lei la 4000 lei pentru persoanele juridic.
Aceeaşi amendă o riscă şi dacă magazinul, farmacia sau frizeria ţin deschis peste program sau nu-şi deschid uşile la ora afişată pe orarul de funcţionare.
De asemenea, nevizarea la termen a autorizaţiei şi a programului de funcţionare se sancţionează în acelaşi mod ca şi desfăşurarea exerciţiului comercial în lipsa acestora.
Primarul de Suceava, Ion Lungu, a declarat, ieri, că totuşi funcţionarii din Primărie nu au făcut prea mult uz de aceste prevederi din regulament, pe parcursul anului 2007 fiind date doar 3 amenzi pentru nerespectarea programului de funcţionare, şi acelea în urma unor reclamaţii venite de la vecini. Fiecare amendă a fost de 400 de lei.
(29 ian 2008, 12:09:20