Dacă acum patru-cinci ani, Suceava era considerat judeţ sursă pentru traficanţii de persoane, statisticile ultimilor ani arată că din ce în ce mai puţini suceveni cad victime infractorilor cu astfel de îndeletniciri.
În 2004, de exemplu, judeţul Suceava se afla între primele trei locuri din ţară în privinţa traficului de fiinţe umane, sute de persoane, femei, bărbaţi, copii, ajungând, anual, să se prostitueze, să cerşească sau să fure pentru membrii reţelelor de traficanţi.
Potrivit şefului Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Suceava, comisarul Andrei Nichitoi, în ultimii ani, acest fenomen infracţional a înregistrat scăderi semnificative, anul trecut, de exemplu, fiind identificate doar 32 de victime (dintre care 11 femei şi 7 copii).
În 2007, poliţiştii de la BCCO au reuşit identificarea a două reţele de traficanţi şi destrămarea (prin trimiterea în judecată a infractorilor) a altor trei grupări.
Printre aceste grupări se numără şi cea a lui Marius Simion, alias „Simi”, în vârstă de 34 de ani, din municipiul Vatra Dornei, trimis în judecată în urmă cu câteva luni, sub acuzaţiile că a obligat mai mulţi tineri să fure pentru el din Italia.
Trimişi să fure din magazine şi locuinţe din Italia
În rechizitoriul întocmit de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Suceava se arată că Simion se ocupa cu racolatul victimelor din rândul şuţilor din Vatra Dornei, fiind ajutat de doi „locotenenţi”.
Costel Lazăr (34 de ani), tot din Vatra Dornei, avea misiunea de a supraveghea victimele şi, eventual, de a le mai aplica câte o corecţie celor care se împotriveau.
Dan Laurenţiu Iacob (33 de ani), din municipiul Suceava, celălalt complice, avea rolul de a primi şi de a asigura cazarea şuţilor în Peninsulă, de a-i instrui cu privire la locurile de unde aceştia urmau să fure, modalităţile prin care să comită infracţiunile şi ce anume să declare în cazul în care erau prinşi de poliţişti.
(29 ian 2008, 00:04:28