Indivizii care braconează mari cantităţi de peşte folosindu-se de ecrane, voloace, setci şi tot felul de unelte ilegale de acest fel au puţine motive să se teamă de rigorile legii, toate dosarele penale finalizate anul trecut soldându-se cu soluţie de neîncepere a urmării penale.
Pe parcursul anului 2007, numai jandarmii au constatat 107 infracţiuni la regimul piscicol, faţă de doar 23 înregistrate în anul 2006. De cealaltă parte, şi poliţiştii au întocmit mai mult de 200 de doare penale anul trecut, tot pentru cei care au braconat peşte.
Din păcate, oricât de serioase ar fi pagubele produse de aceşti „pescari”, dosarele penale finalizate în 2007 s-au soldat doar cu aplicarea unor amenzi penale.
„Toate cele mai bine de 100 de dosare penale finalizate în 2007 au avut aceeaşi soluţie. În ultima vreme colaborăm bine cu jandarmii şi poliţiştii, facem multe acţiuni de control, însă finalitatea lor tinde spre zero”, ne-a declarat Nicolaie Goicea, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Suceava.
Braconajul, în floare
În 2007, faţă de anul precedent, numărul infracţiunilor şi contravenţiilor constatate a crescut foarte mult.
Numai jandarmii au aplicat 144 de amenzi şi 328 de avertismente scrise celor care pescuiau fără autorizaţie sau în perioadele interzise.
Prin comparaţie, în 2006, oamenii legii aplicaseră celor care au pescuit în mod ilegal doar 42 de sancţiuni contravenţionale.
Şi în ceea ce priveşte dosarele penale situaţia este aceeaşi. De exemplu, în primele nouă luni ale anului trecut, poliţiştii au constatat 203 infracţiuni piscicole, faţă de doar 47 în aceeaşi perioadă a anului precedent.
Cum se braconează cu ecranul şi setca
Cel mai adesea, braconierii îşi fac simţită prezenţa pe râul Suceava, în toate zonele, şi pe lacurile de acumulare de la Lipoveni, Rogojeşti şi Hînţeşti. Nici când gerul s-a instalat în judeţ, aceştia nu au luat pauză, în câteva cazuri braconierii fiind surprinşi în timp de prindeau peştele cu plasele, la copcă.
Cel mai adesea, oamenii legii adună din confiscări ecrane şi setci monofilament. Braconajul cu ecranul este foarte simplu. De vârful unui bâţ se ataşează ecranul, o plasă deasă în formă triunghiulară. Plimbată prin apă, plasa agaţă peştele, care, odată prins, greu se mai poate elibera.
Mult mai profitabil pentru braconieri este pescuitul cu setca. Lungă de 100 sau 200 de metri, şi cu o lăţime de minimum 1,5 metri, setca se întinde în apă pe lateral. Este foarte eficientă şi în apele curgătoare şi în cele stătătoare, agăţând cu uşurinţă şi puiet, dar şi peşti mari.
(26 ian 2008, 15:47:27