Nici un sucevean nu a beneficiat în 2007, an din care a fost introdus formularul E112, echivalentul unui paşaport pentru tratament şi intervenţii chirurgicale în străinătate, de această facilitate. Cauza o reprezintă teama medicilor din judeţ de a-şi asuma răspunderea pentru astfel de recomandări.
Preşedintele director general al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava, dr. Cristina Iordăchel, afirmă că pe tot parcursul anului trecut, instituţia pe care o conduce nu a aprobat nici unul din dosarele în care pacienţii au solicitat tratament sau intervenţii chirurgicale peste hotare.
Şi asta, deoarece documentaţia depusă era incompletă, neexistând şi înscrisul medicului care să specifice faptul că serviciul solicitat face parte din pachetul de bază de servicii acordate în sistemul de asigurări de sănătate din România, dar nu poate fi efectuat în timp util în nici o unitate sanitară din ţară.
Zeci de solicitări
„Cei mai mulţi medici s-au limitat la a completa înscrisuri de tipul că serviciul respectiv nu poate fi prestat în unitatea sanitară în care îşi desfăşoară el activitatea şi atât. CAS nu analizează din punct de vedere medical oportunitatea acordării acestui formular, ci doar verifică prin serviciul juridic şi medical dacă acest dosar prezintă toate înscrisurile medicale pentru acordarea finanţării.
Anul trecut s-au primit câteva zeci de dosare pentru formularul E112, iar anul acesta deja două. În mod sigur vor exista în continuare dificultăţi în acordarea acestui document din cauza faptului că, în general, medicii evită să-şi asume răspunderea pentru aceste înscrisuri”, a spus dr. Cristina Iordăchel.
Sursa citată a precizat că, în cazul acordării formularelor E112, CAS nu plăteşte serviciile direct unităţii medicale din străinătate care le-a efectuat, ci le plăteşte casei de asigurări de sănătate din străinătate care se află în contract cu respectiva unitate medicală.
Ea a adăugat că diversele servicii medicale efectuate de pacienţii suceveni în clinici particulare de peste hotare care nu au contract cu o casă de asigurări din străinătate nu vor fi decontate.
Tăcere în jurul formularului E112
„Noi am primit câteva cereri imperative din partea unor persoane de a depune bani în contul unor clinici private din străinătate, dar acest lucru nu este legal admis. De asemenea, nu putem onora cereri de la asiguraţi care au plătit diverse servicii medicale sau dispozitive medicale în ţară. Ei vin la noi, prezintă factura şi ne cer să le decontăm suma, dar nu avem cum fiindcă nu există reglementări în acest sens. Casa de Asigurări de Sănătate din România nu decontează servicii medicale persoanelor fizice, ci numai furnizorilor cu care se află în contract”, a punctat dr. Cristina Iordăchel.
La nivel naţional, anul trecut, în jurul formularului E112 s-a iscat un adevărat scandal după ce reprezentanţi ai presei au dezvăluit importanţa lui.
Documentul a fost ţinut mai mult la secret, deşi ar fi putut salva vieţi prin popularizarea condiţiilor în care poate fi solicitat. Totuşi, autorităţile sanitare care ar fi putut să dea mai multe detalii despre el au preferat să păstreze tăcerea.
(25 ian 2008, 13:52:38