Şefa Serviciului de Medicină Legală Suceava, dr. Lăcrămioara Bălan, a solicitat sprijinul prefectului de Suceava, Orest Onofrei, pentru a-i convinge pe primarii de oraşe să reabiliteze morgile care funcţionează pe lângă spitalele municipale şi orăşeneşti.
Dr. Bălan i-a prezentat prefectului un raport privind necesarul de reparaţii şi dotări pentru funcţionarea „în condiţii minime” a morgilor existente.
Conform raportului, trei din cele şapte morgi din judeţ funcţionează într-un spaţiu total impropriu şi ar trebui mutate.
De exemplu, la Câmpulung Moldovenesc trebuie gresie, faianţă, racordarea mesei de necropsie la apă curentă şi canalizare, uşi, buncăr pentru deşeurile din spital care acum se aruncă în încăperile destinate morgii, ventilaţie şi igienizare.
La Vatra Dornei, Gura Humorului şi Fălticeni morga ar trebui mutată în alte spaţii, dar dacă acest lucru nu este posibil, dr. Bălan solicită măcar investiţii minime pentru funcţionare în condiţii decente.
La Gura Humorului cele două camere în care se face necropsia cadavrelor sunt amplasate la 2 metri de un bloc de locuinţe.
Aceleaşi solicitări vizavi de dotări sunt şi pentru Siret şi Rădăuţi, iar pentru morga Spitalului de Urgenţă Suceava şefa medicilor legişti cere ca masa de necropsie să fie racordată la apă curentă şi canalizare şi amenajarea spaţiului repartizat personalului medical de la Serviciul de Medicină Legală care deserveşte spitalul.
Necropsii în curţile oamenilor
Dr. Lăcrămioara Bălan spune că dacă primarii ar fi convinşi să facă aceste investiţii, care nu sunt foarte mari, medicii legişti ar putea lucra în condiţii decente şi nu ar mai fi obligaţi să facă necropsii prin curţile sau grădinile oamenilor, pe mese improvizate, uneori chiar sub ochii familiei celui decedat.
„Imagini cu modul în care lucrăm au ajuns, prin intermediul televiziunilor, dincolo de graniţele ţării. Este ruşinos pentru noi, este ruşinos pentru un stat membru al Uniunii Europene”, ne-a spus medicul.
Prefectul Orest Onofrei a asigurat-o pe şefa legiştilor suceveni de sprijinul său şi a promis că va face demersuri pe lângă primarii celor şapte oraşe.
Serviciul de Medicină Legală este independent şi nu are nici o legătură de subordonare cu spitalele sau administraţiile locale.