Problema câinilor vagabonzi, care părea să se rezolve la un moment dat, a reapărut în Suceava, odată cu înmulţirea alarmantă a numărului de patrupede care îşi dispută zonele oraşului.
Dacă luptele pentru teritoriu, dintre câini, creează mai mult un disconfort auditiv, dar şi un sentiment de teamă, în schimb, atacurile haitelor de câini asupra trecătorilor, fie ei adulţi sau copii, i-au terorizat pe mulţi locuitori.
“Zilnic sună telefoanele cu cel puţin 3-4 reclamaţii referitoare la zone cu foarte mulţi câini, de la persoane atacate de haitele care s-au aciuat în zona unde ei locuiesc, ori de la părinţi care se tem pentru siguranţa copiilor lor, din cauza numărului mare de câini comunitari care stau pe lângă şcoli. Zilnic avem organizate acţiuni de prindere a câinilor vagabonzi, dar nu mai facem faţă. Pe de o parte, au fost aduşi foarte mulţi câini din alte localităţi, pentru că doar Suceava are propriul adăpost pentru câini comunitari. Apoi, cu cei cinci oameni pe care îi avem abia reuşim să hrănim cei 800 de câini din adăpost, cu greu să mai pui problema curăţeniei care trebuie făcută după aceştia şi să ai o echipă care să se ocupe în permanenţă de prinderea celor de pe străzi”, recunoaşte şeful Direcţiei Domeniului Public, Marian Andronache.
Legea care nu se pune în aplicare
Legile statului român prevăd eutanasierea câinilor vagabonzi, la 14 zile de la prinderea lor de către hingheri, dacă nimeni nu îi adoptă. La Suceava, această lege nu a fost aplicată deloc, din cauza protestelor susţinute ale organizaţiilor de protecţie a animalelor.
Aşa se face că adăpostul de câini amenajat de Primăria Suceava în urmă cu aproximativ doi ani, care avea iniţial o capacitate de 500 de câini, are acum găzduite peste 800 de animale, în cuşti suprapuse şi în ţarcuri pline, iar cei care aveau ca sarcină să adune comunitarii de pe străzi, unde reprezintă un potenţial pericol pentru populaţie, s-au transformat în îngrijitori, care trebuie să gătească şi să adune resturi alimentare pentru 800 de guri flămânde, de pe la toate cantinele din oraş.
Poliţia, ineficientă în faţa cărăuşilor de câini vagabonzi
Deşi problema supra-aglomerării străzilor Sucevei cu câini vagabonzi aduşi din alte localităţi este semnalată de suceveni de mai bine de trei ani, în mod curios, nici măcar o dată cei care fac această cărăuşie, cu maşini mari şi dubiţe, nu au fost prinşi de autorităţi.
“Avem o mulţime de solicitări făcute către Poliţia Municipiului, Poliţia Rutieră, poliţia Comunitară, chiar şi către Poliţia Judeţeană, să organizeze filtre la intrările în oraş, chiar şi la intrările în localităţile limitrofe, dar nici un rezultat până acum. Ori, din relatările martorilor, acest export de câini vagabonzi către Suceava este făcut în mod organizat, la nivel mare, cu camioane şi dubiţe pline. Nu e vorba de persoane de la ţară, care scapă de un câine din curte, care nu latră cum ar vrea el”, a declarat viceprimarul Sucevei Angela Zarojanu.
Lupta pentru teritoriu
Conform medicilor veterinari, motivele pentru care câinii vagabonzi ar ataca un trecător sunt multiple. Principalul motiv ar fi cel de încălcarea a teritoriului lor, lucru pe care oamenii nu au cum să-l perceapă. Apoi, cei mai expuşi atacurilor câinilor sunt chiar cei care se tem de ei, teama lor fiind percepută de animale şi provocându-le să-i atace.
Mişcările bruşte, precum alergatul, sau mersul pe bicicletă, pot declanşa de asemenea atacurile patrupedelor, aşa cum se întâmplă mai mereu atunci când un autoturism trece prin teritoriul lor.
(24 ian 2008, 11:09:16
De aceea am convingerea ca niste masuri ferme sa impun cu prisosinta.Iniferent care ar fi ele,mai putin cele care provoaca suferinta.
Trebuie sa traim civilizat!