Tensiunile continuă. Protestele celor câteva sute de persoane care au blocat marţi după-amiază drumul care face legătura între Suceava şi Cernăuţi au continuat şi ieri.
Între orele 15.00-18.00, drumul a fost blocat din nou de cetăţeni ucraineni, cei mai mulţi dintre aceştia fiind etnici români. Dacă marţi protestul s-a desfăşurat la circa doi kilometri de graniţă, ieri nemulţumiţii s-au mutat la mai puţin de un kilometru de Punctul de Trecere a Frontierei Siret - Porubnoe.
La fel ca şi în prima zi de protest, câteva sute de autovehicule, în care se aflau peste 1.000 de români care se întorceau de la cumpărături de la Cernăuţi, au rămas prinse în trafic aşteptând deblocarea şoselei.
„Am stat în maşină şi am aşteptat. Nu am avut de ales. Noroc că nu ne-au ţinut vameşii ucraineni şi români prea mult, că altfel pe lângă cele trei ore cât am stat blocaţi mai pierdeam alte câteva ore ca să facem toate formalităţile”, a declarat unul dintre sucevenii care se întorcea ieri de la Cernăuţi.
Potrivit oamenilor care au aşteptat rezolvarea crizei, coada de maşini formată a trecut de un kilometru.
Consulul general al României la Cernăuţi: „Legat de taxa de viză, nu am ce promite”
Principala nemulţumire a protestatarilor este legată de faptul că românii nu mai au nevoie de viză, în timp ce cheltuielile cetăţenilor ucraineni pentru obţinerea vizei de intrare în România au crescut nejustificat de mult.
Conform datelor furnizate de Consulatul României la Cernăuţi, taxa de viză în regim normal este de 55 de dolari, iar în regim de urgenţă de 105 dolari.
Contactat telefonic, consulul general al României la Cernăuţi, profesorul Romeo Săndulescu, a declarat că majoritatea celor care au participat la protest fac parte din „grupul de precupeţi care transportă produse dintr-o parte în alta şi agită spiritele fără sens”.
În încercarea de a detensiona situaţia, autorităţile de la Cernăuţi au stabilit o întâlnire pentru astăzi. La discuţii vor participa reprezentanţi ai Administraţiei Regionale Cernăuţi, pe de o parte, şi 20 de persoane din partea nemulţumiţilor. De asemenea, la întâlnire va fi prezent şi consulul general al României la Cernăuţi.
„Legat de taxa de viză nu am ce să le promit. Tarifele nu au fost stabilite de România, aşa că tot ceea ce le pot spune este că avem în pregătire un acord bilateral între România şi Ucraina privind micul trafic de frontieră, care va stipula o serie de facilităţi pentru persoanele care locuiesc în vecinătatea celeilalte ţări”, a precizat profesorul Romeo Săndulescu.
14 categorii de persoane, scutite de la taxa pentru viză
Referitor la nemulţumirile legate de vize, consulul general al României la Cernăuţi a arătat că există 14 categorii de persoane care beneficiază de facilităţi. Printre persoanele care nu sunt nevoite să achite taxa de viză se numără copiii sub 18 ani, pensionarii, persoanele care se ocupă de proiecte transfrontaliere, cei implicaţi în activităţi culturale sau sportive, dar şi elevii sau studenţii.
Şi preşedintele Uniunii Democrate a Ucrainenilor din România, Dumitru Morhan, care a discutat cu protestatarii şi ieri şi alaltăieri, crede că aceştia exagerează şi că există facilităţi suficiente pentru persoanele care doresc să obţină gratuit viză de intrare în ţara noastră.
Prefectul Onofrei cere informaţii de la Consulatul General al Ucrainei la Suceava
Şi prefectul de Suceava, Orest Onofrei, s-a arătat interesat de problemele apărute pe teritoriul ucrainean. Onofrei a spus că a solicitat Consulatului General al Ucrainei la Suceava precizări privind acest incident şi dacă a fost soluţionat, arătând că populaţia trebuie să ştie dacă are pe unde trece dacă intră în Ucraina prin PTF Siret, acesta fiind şi singurul punct rutier internaţional din zonă.
El a arătat că după aderarea României la UE traficul prin PTF Siret a crescut de zece ori şi că este important ca cei care călătoresc în Ucraina să ştie dacă pot ajunge unde doresc.
(24 ian 2008, 14:55:43