Cel puţin un spital de psihiatrie din judeţul Suceava va intra într-un program pilot pentru reforma în domeniul sănătăţii mintale, în parteneriat cu psihiatri şi spitale de psihiatrie din Austria.
În cadrul unei conferinţe de presă, managerul de proiect pentru partea română, dr. Mugur Ciumăgeanu, şeful Centrului Naţional de Sănătate Mintală, împreună cu coordonatorul austriac, prof. dr. Heinz Katschnig, au declarat că până la sfârşitul lunii ianuarie echipa de implementare a proiectului va evalua spitalele psihiatrice din judeţele Timiş, Olt şi Suceava şi că din judeţul nostru sigur va fi selectat un spital, dacă nu chiar două sau trei.
„Aceste 3 judeţe sunt cele mai evoluate din ţară în demersurile privind reforma în domeniul psihiatric şi de aici vom selecta 4 spitale cu care vom lucra. Ne concentrăm pe Suceava pentru că este un judeţ de mare potenţial”, a declarat dr. Ciumăgeanu.
Medici instruiţi cu ajutorul actorilor
La rândul său, prof. Katschnig a prezentat echipa cu care va lucra, criteriile de selecţie a celor 4 spitale şi obiectivele proiectului.
Practic, la finalul celor 2 ani, cât durează implementarea, rezultatele ar trebui să se vadă în managementul de caz în psihiatrie, în dezvoltarea serviciilor comunitare pentru bolnavul psihic şi integrarea acestuia în familie şi comunitate, dar şi în îmbunătăţirea sistemului juridic şi de finanţare pentru asistenţa psihiatrică şi crearea unei puternice legături profesionale pe traseul pacient-psihiatric-medic de familie-familie.
„Suntem extrem de impresionaţi de ceea ce am văzut că se întâmplă aici, în judeţul Suceava, unde spitalele de psihiatrie sunt în renovare şi în construcţie, unde ONG-urile au reuşit să implice beneficiarii de asistenţă psihiatrică în viaţa de zi cu zi a comunităţii. Şi aceste lucruri au contat când am spus că Suceava sigur va fi unul din cele 4 locaţii selectate”, a declarat prof. Katschnig.
Evaluarea şi selecţia de la sfârşitul lunii ianuarie se vor face împreună cu Ministerul Sănătăţii, care va cofinanţa cu 10 la sută proiectul de înfrăţire instituţională, în valoare de 1 milion de euro. Restul sumei se asigură din fonduri comunitare.
Mai trebuie spus că atât medicii psihiatri, cât şi cei de familie care vor fi implicaţi trebuie să fie vorbitori de limbă engleză deoarece instruirile presupun şi prezenţa unor actori care vor juca diferite roluri, iar prestaţia actoricească va fi în limba engleză.
(24 ian 2008, 14:03:32