Sucevenii care au animale de companie se confruntă cu o serioasă problemă atunci când câinele, pisica, hamsterul sau canarul care le-a fost prieten o viaţă îşi dă obştescul sfârşit.
Cei care stau la casă recurg de obicei la varianta de a-şi înmormânta animalul sau pasărea preferată în grădină, dar cei de la bloc sunt nevoiţi să apeleze la tot felul de improvizaţii pentru a găsi un loc de odihnă pentru pisica sau câinele care le-a înseninat viaţa.
Pentru astfel de situaţii, firma Super Star din Rădăuţi a găsit soluţia. Proprietarul firmei, Marcel Rusu, ne-a declarat că pentru animale de companie oferă servicii “funerare” complete: animalul mort este preluat de una dintre maşinile Super Star, este adus la sediul din Rădăuţi şi incinerat.
În cazul în care proprietarul animalului doreşte să păstreze cenuşa, aceasta îi poate fi dată fie într-o cutie de risc biologic, închisă ermetic, fie chiar într-un sicriu mic, dacă proprietarul vrea să o îngroape. Modelul de sicriu este ales împreună cu proprietarul animalului, în funcţie de preferinţele acestuia.
Costul incinerării este în funcţie de greutatea animalului
Indiferent pentru care variantă optează, costul este acelaşi: 20.000 de lei vechi/ kg, la care se adaugă 18.000 de lei vechi/ km, în cazul în care cadavrul nu este adus la firmă de proprietar, ci este luat de acasă de o maşină dotată cu instalaţie de frig, a Super Star.
Deci incinerarea unui câine de circa 10 kg costă 200.000 de lei vechi dacă proprietarul duce el cadavrul la Rădăuţi şi 1,6 milioane de lei dacă apelează la transport specializat.
Conform lui Marcel Rusu, anul trecut la firma sa au fost incineraţi circa 200 de câini, din Suceava şi Botoşani, dar numai doi au fost aduşi de proprietari.
“Oamenii au vrut să fie corecţi faţă de animalele lor, n-au vrut să le îngroape sau să le arunce pe cine ştie unde”, a spus Marcel Rusu.
Primăriile plătesc greu facturile la incinerare
Tot la firma rădăuţeană s-au mai incinerat 70 de cadavre de vaci şi 40 de cai, cele mai multe aduse de primării.
Cu unele dintre acestea Super Star nu a avut chiar cea mai bună colaborare, fiind nevoită să acţioneze în judecată 8 primării pentru a-şi recupera banii.
Sumele pe care le aveau de plătit erau cuprinse între 8 şi 60 de milioane de lei vechi, cu o medie de 10 milioane de lei.
“În urma proceselor, au plătit toate. Mai avem de recuperat banii de la Primăria Bălăceana, care trebuie să ne dea 8,8 milioane de lei, cu tot cu transport. Factura este din martie 2007, probabil pentru o vacă pe care au adus-o la noi”, a mai spus Marcel Rusu.
Pasul următor pentru înmormântarea civilizată a animalelor de companie este înfiinţarea unui cimitir în care proprietarii să îngroape cenuşa animalelor lor.
Legislaţia europeană nu mai permite înhumarea cadavrelor de animale decât în condiţii cu totul şi cu totul speciale.
(24 ian 2008, 11:36:56
Este un lucru de bun simt si ma bucur enorm ca s-a gandit cineva si la acest aspect trist dar inevitabil din viata celor care nu cuvanta!!!
Incaodata felicitari!!!