Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Suceava a fost luată, ieri, cu asalt de sute de persoane venite să depună documente sau să facă diferite plăţi la ghişeele instituţiei. Conducerea CJP Suceava explică această situaţie, care nu s-a mai întâlnit în acest an, prin faptul că, spre final de lună, se încheie termenul limită pentru diferite operaţiuni ce se efectuează prin Casele de Pensii.
„Foarte multe persoane aflate acum la ghişeele noastre au venit să se informeze cu privire la modificări legislative apărute la început de an. Majoritatea au venit să depună documente pentru a obţine ajutorul pentru soţul supravieţuitor, chiar dacă nu îndeplinesc condiţiile necesare, dar acest lucru îl află de la ghişeele Casei de Pensii”, a declarat directorul adjunct al CJP Suceava, Iulia Savu.
Aceasta a precizat că, din păcate, foarte mulţi suceveni, indiferent dacă este vorba despre persoane fizice sau juridice, se adresează Casei de Pensii în ultimele zile ale perioadei stabilite pentru diferite operaţiuni.
Astfel, aglomeraţie foarte mare s-a înregistrat la ghişeul unde se efectuează plata contribuţiilor de asigurări sociale, în baza contractelor sau a declaraţiilor de asigurat, operaţiune ce trebuie încheiată până în ziua de 25 a fiecărei luni. Nici angajatorii suceveni nu au fost mai harnici, ieri îngroşând coada la ghişeu pentru a depune, în termen util, declaraţiile nominale pentru angajaţi.
La un alt ghişeu s-au înghesuit şi pensionarii ce intenţionau să depună cereri pentru eliberarea biletelor de tratament balnear, în timp ce la ghişeul Decese. Ajutoare pentru urmaşi era acelaşi puhoi.
În ciuda vârstei, oamenii au manifestat înţelegere
Un motiv pentru care holul Casei de Pensii Suceava a fost, ieri, neîncăpător este şi faptul că instituţia este centru regional pentru lucrătorii migranţi.
Foarte multe persoane au venit să ridice notificarea de respingere a emiterii formularului E101 pentru desfăşurarea activităţii în Germania.
Cu toate acestea, în ciuda vârstei înaintate pe care o au majoritatea celor nevoiţi să stea minute în şir la coadă, oamenii au manifestat înţelegere, spunând că „fiecare are ceva de întrebat, că n-o fi stând degeaba la coadă”.
Au fost şi persoane care şi-au pierdut răbdarea, considerând că „acest tratament este o bătaie de joc”.
Potrivit directorului Iulia Savu, numai în ultimele două săptămâni, CJP Suceava a înregistrat aproximativ 1.000 de cereri pentru obţinerea ajutorului de urmaş, iar în ultima lună, aproximativ 6.000 de cereri pentru bilete de tratament balnear.
(24 ian 2008, 15:31:36