Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 23 ian 2008 - Anul XIII, nr. 18 (3699)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9767 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7456 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Neglijenţă

Sfinţiri şi tăieri de panglici de milioane de euro

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Primăriile care au fost acceptate la finanţare pentru reţele de utilităţi – apă/canal în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 7 privind instituirea Programului de dezvoltare a infrastructurii din spaţiul rural riscă să piardă nu numai banii pentru 2008, ci să fie şi obligate să restituie sumele pe care le-au primit în 2007 pentru studiile de fezabilitate şi proiectare.

Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că deşi primarii celor 18 localităţi sucevene care au proiecte finanţate prin acest program au fost avertizaţi că în 2008 primesc banii pentru continuarea lucrărilor doar dacă depun la Guvern un raport scris asupra cheltuirii sumelor alocate în 2007, până la această oră nici unul nu a onorat această solicitare. Termenul este 25 ianuarie 2008. „Dacă nu există disciplină nu vom putea face nimic, va fi complicat să avem proiecte viabile, care să fie şi duse până la capăt. Nu se pot face proiecte după ureche. Guvernul nu a dat bani pentru ca cineva să facă o slujbă de sfinţire şi să taie o pamblică”, a afirmat prefectul de Suceava.

 

Onofrei: „Prefectul nu se transformă în vătaf”

Primăriile vizate sunt Berchişeşti, Bogdăneşti, Boroaia, Broşteni, Coşna, Dărmăneşti, Dolhasca, Drăguşeni, Fălticeni, Frumosu, Iaslovăţ, Ipoteşti, Ostra, Poiana Stampei, Preuteşti, Şaru Dornei, Suceava şi Suceviţa.

La nivel naţional sunt 1100 de proiecte acceptate la finanţare, dar numai 18 sunt din Suceava.

Alte 40 sunt declarate eligibile şi se află pe lista de aşteptare, deoarece acceptarea s-a făcut în ordinea depunerii lor, pe principiul „primul venit, primul servit”.

Prefectul este nemulţumit atât de numărul mic de proiecte, cât şi de faptul că primăriile n-au depus până acum rapoartele cerute, dar a precizat că instituţia pe care o conduce nu are nici o pârghie legală pentru a interveni.

„Noi am trimis o circulară la toate primăriile, dar prefectul nu se poate transforma într-un fel de vătaf care stă cu biciul pe oameni să-şi facă treaba”, a arătat Onofrei.

 

Taxă de drum

O posibilă explicaţie pentru rezerva edililor locali de a se înscrie în Programul de dezvoltare a infrastructurii din spaţiul rural este suma pe care trebuie să o plătească la “Drumuri Naţionale” pentru avize şi drept taxă de închiriere pentru conductele care traversează sau merg de-a lungul drumurilor naţionale.

Valoarea unui proiect de utilităţi este de 1 milion de euro, iar la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA (CNADNR) primăriile ar trebui să plătească o chirie de 0,6 euro pe metrul liniar de reţea de apă-canal care traversează drumurile naţionale sau merg de-a lungul lor.

Comunele situate de-a lungul drumurilor naţionale sunt obligate să închirieze terenul pe care trec conductele, deşi CNADNR este companie de stat.

Dacă autorizaţia de construcţie pentru conductele din extravilan este eliberată de Consiliul Judeţean fără plata niciunei taxe, aceasta nu se poate obţine fără avizele prevăzute de lege.

Înainte de a construi reţeaua, primăriile trebuie să încheie un contract cu Drumuri Naţionale şi să achite tariful de utilizarea a zonei drumurilor, care se plăteşte anual.

 

Taxa de drum nu intră în costul apei

De exemplu, primarul oraşului Siret, Vasile Tablan, a beneficiat de o finanţare cu bani comunitari pentru reabilitarea reţelei de apă, canal şi iluminat public.

Autorizaţia de la CNADNR l-a costat 54 de euro fără TVA, iar pentru 33 de metri de conducte care traversează drumurile Primăria Siret plăteşte o chirie anuală de 238 de euro.

„Nu pot recupera aceşti bani în nici un fel. Agenţia de Reglementare nu-mi permite să introduc aceste costuri în preţul apei şi de la buget nu putem plăti. Am făcut tot felul de adrese la Guvern şi la Compania de Drumuri, dar nu am primit nici un răspuns”, a declarat primarul Tablan.

Primăria Siret se loveşte de aceeaşi problemă şi în cazul proiectului SAMTID, în care ar trebui să plătească o chirie de aproximativ 400 de euro.

Prefectul Onofrei a afirmat că în data de 30 ianuarie prefecţii din ţară se vor întâlni cu membrii Guvernului şi cu premierul Călin Popescu Tăriceanu, iar la întâlnire el va ridica problema taxelor pe care trebuie să le achite primăriile către Compania de Drumuri Naţionale pentru reţelele de utilităţi.
Mai trebuie spus că primăriile nu încasează bani de la CNADNR pentru că drumurile trec pe teritoriul comunei.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sfinţiri şi tăieri de panglici de milioane de euro.
 Vizualizări articol: 1551 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 4 voturi
Sfinţiri şi tăieri de panglici de milioane de euro1.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Caruta fara cal si vizitiu trimis de
(24 ian 2008, 11:32:42
De ce nu poate fi prefectul " Vataf " ? Cind a repartizat banii stiintific si pe baza de principii nu s- a ghindit la acest risc ? Ce mai caruta fara vizitiu ..! Ce mai vizitiu fara Ghiciusca !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ciuperci cu piept de porc şi mămăligă 4 porţii - 35 minute 800g ciuperci proaspete250g piept de porc afumat1 ceapă mare1 căţel de usturoi1 leg. pătrunjel3 linguri ulei50g parmezan200g mălai± sare, piper Curăţaţi ciupercile, spălaţi-le, scurgeţi-le de apă... Citeşte