Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, s-a declarat nemulţumit de lipsa de interes din partea unor primari din judeţ pentru accesarea de fonduri europene nerambursabile. Onofrei a spus că începând din 3 martie 2007, primăriile sucevene au posibilitatea să solicite, prin intermediul Agenţiei SAPARD, fonduri pentru dezvoltare rurală. El a arătat că începând cu această dată devine operaţională una din măsurile programului Fondul European de Dezvoltare Rurală, prin care se vor finanţa proiecte pentru dezvoltarea satelor prin îmbunătăţirea serviciilor şi punerea în valoare a moştenirii rurale.
Onofrei a precizat că, până în momentul de faţă, doar 28 din cele 98 de localităţi rurale au proiecte care pot fi depuse spre a fi finanţate prin acest program.
Prefectul de Suceava a precizat că nu înţelege de ce primarii nu se preocupă mai mult pentru atragerea de fonduri, în condiţiile în care cofinanţarea acestora ar presupune alocare de fonduri foarte puţine, sau deloc.
„Rămâne surprinzător de ce unele primării refuză banii cu care îşi pot dezvolta localitatea. Noi vom trimite o circulară către toate primăriile pentru a informa despre posibilitatea de a accesa fonduri prin acest program”, spune Orest Onofrei.
”Primarii nu accesează fonduri europene pentru că ar avea răspunderi mai mari”
El a adăugat că până pe data de 3 martie a.c., primarii suceveni pot lua legătura cu specialişti ai Agenţiei SAPARD Iaşi pentru a primi informaţii legate de modul în care pot fi întocmite proiectele de finanţare, astfel încât acestea să aibă şanse de a fi finanţate.
„Cerem primarilor să fie atenţi, pentru că au calculatoare, şi să nu le ţină ca mobilier. Ei trebuie să intre pe site-urile instituţiilor care se ocupă cu finanţări, să facă proiecte, să le facă cum trebuie şi să ceară şi ajutor. De asemenea ei pot să ceară ajutor gratuit de la Consiliul Judeţean, Prefectură, sau pot să-şi angajeze firme de consultanţă care pot şi ştiu cum se face un proiect şi pot să-l ducă şi până la capăt. Nu se pot face proiecte după ureche, pentru că dacă îl faci aşa iese ca după ureche, adică prost”, spune Onofrei.
Nu în ultimul rând, el consideră că unii primari sunt reticenţi în a atrage fonduri europene pentru localităţile pe care le conduc, deoarece acest lucru ar însemna o responsabilitate mai mare, şi ar trebui să dea socoteală pentru modul în care sunt cheltuiţi banii.
„Probabil unii nu ştiu să facă proiecte, alţii nu au pe cineva care să-i ajute. Iar la unii primari există o reticenţă pentru că aceste proiecte ar presupune răspundere. Şi decât să răspundă, mai bine nu fac nimic. Din păcate, dacă lucrurile rămân aşa, vom avea o dezvoltare disproporţionată a localităţilor”, a încheiat Onofrei.
(23 ian 2008, 11:31:12