Tema corupţiei din sistemul medical, aflată în aceste zile în atenţia autorităţilor sanitare de la nivel central, este apreciată la Suceava drept inutilă în condiţiile în care sunt luate în discuţie diverse propuneri de legalizare a şpăgii şi nu se încearcă rezolvarea problemei de fond, şi anume salarizarea proastă a doctorilor.
Preşedintele Colegiului Judeţean al Medicilor, dr. Cristian Irimie, este de părere că fenomenul “atenţiilor” date de pacienţi doctorilor nu are cum să dispară atâta timp cât lucrătorii în halate albe nu sunt plătiţi de către stat la adevărata valoare a muncii pe care o prestează.
Sursa citată crede că în situaţia în care nivelul de salarizare ar fi conform pregătirii profesionale, doctorii n-ar mai avea nevoie să umble după tot felul de cadouri.
De remarcat că o lege a drepturilor pacienţilor, din 2003, aminteşte de “atenţia” care poate fi acordată medicilor, dar nu precizează care este valoarea acesteia sau circumstanţele în care poate fi acordată.
Salarizarea medicilor
“Atâta timp cât se va merge pe ideea că medicilor nu le trebuie salarii mari, fiindcă oricum câştigă suficienţi bani, nimic nu se va schimba. Este o politică de pe vremea comunismului folosită pentru a închide gura unei categorii socio-profesionale. Orice guvern din orice ţară care se respectă îşi plăteşte meseriaşii care dau sănătate poporului. În ultimii 50 de ani, România a practicat un stil comunist, care nu plăteşte suficient doctorii şi care-i lasă să câştige bani pe sub masă pentru a-i avea la mână”, a spus Irimie.
El a adăugat că ar fi nevoie de o politică naţională care să stimuleze financiar medicii, astfel încât aceştia să nu mai fie tentaţi să-şi părăsească joburile din ţară pentru altele din străinătate, plătite corespunzător, lăsând astfel unităţile sanitare goale şi privând pacienţii de specialişti competenţi.
“Nimeni nu-şi pune întrebarea de ce se pleacă peste hotare. Eu sunt convins că nu se poate renunţa uşor la practica atenţiilor şi că va fi nevoie de timp pentru o schimbare, deoarece doctorul tânăr care este nevoit să facă anumite lucruri pentru a-şi acoperi deficitul financiar se învaţă aşa. Nu ştiu care ar fi valoarea unui salariu decent, cert este însă că totul pleacă de la sistem”, a punctat preşedintele Colegiului Judeţean al Medicilor.
Formele şpăgii
Mituirea doctorilor este un fenomen foarte răspândit în România, iar iniţiativele de reglementare a lui printr-un cadru legislativ nu au lipsit. Recent, Colegiul Medicilor din România a anunţat că se va implica şi va veni cu măsuri concrete, dacă Ministerul Sănătăţii va dori dezbaterea acestei chestiuni.
Reprezentanţi ai doctorilor din ţară sunt de părere că ministerul de resort trebuie să reglementeze problema cadourilor deoarece Legea Drepturilor Pacientului, din 2003, nu interzice acordarea atenţiilor către cadrele medicale, dar nici nu include norme care să stabilească în ce pot consta aceste atenţii.
Ultima propunere de legalizare a şpăgii vine din partea preşedintelui Colegiului Medicilor din Cluj, Mircea Bârsan, care cere autorităţilor să modifice legislaţia în aşa fel încât să permită pacienţilor să dea doctorilor aşa-numitele atenţii după ce s-au însănătoşit, opinia lui fiind că în acest fel fenomenul corupţiei s-ar diminua.
De cealaltă parte, Ministerul Sănătăţii propune ca mita să fie donată spitalului în care a fost tratat bolnavul, în timp ce Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate vine cu ideea ca şpaga să îmbrace forma unei taxe pentru fiecare serviciu medical oferit.
Transparency International, organizaţie care luptă împotriva corupţiei, solicită însă respingerea oricărei reglementări care să legalizeze mita în sistemul de sănătate, atenţionând că s-ar încălca diferite convenţii europene la care România este parte.
(23 ian 2008, 11:40:00