Doar nouă funcţionari publici au sesizat anul trecut Serviciul Teritorial Suceava al Direcţiei Generale Anticorupţie că cineva încearcă să le dea şpagă. Sumele pe care şi le-ar fi băgat în buzunar dacă nu i-ar fi anunţat pe ofiţerii anticorupţie, aceştia din urmă realizând flagrante pentru prinderea în fapt a şpăgarilor, ar fi fost cuprinse între 50 de lei şi 1000 de lei.
De cealaltă parte, cu excepţia celor cinci poliţişti de frontieră prinşi la mijlocul lunii decembrie a anului trecut şi acuzaţi că luau bani de la contrabandişti pentru a închide ochii la transporturile cu ţigări aduse din Ucraina, nici un alt funcţionar public, fie el de la <Paşapoarte>, <Înmatriculări>, Poliţie, Prefectură, primăriile din judeţ etc., nu a fost prins în flagrant luând mită.
„Marii” corupţi din judeţul Suceava, prinşi în flagrant în 2007, sunt, până la urmă, simpli cetăţeni, care au încercat să-şi rezolve fel de fel de probleme cu legea în schimbul unor sume derizorii de bani.
Nu vor să îşi „toarne” colegii
Purtătorul de cuvânt al DGA Suceava, subcomisarul Cristian Macsim, e de părere că mare parte din funcţionarii publici care au cunoştinţă de infracţiuni de corupţie în sistemul în care lucrează nu sesizează autorităţile în domeniu.
Motivele sunt diverse, fie pentru că nu vor să îşi „toarne” colegii, gândindu-se că vor avea viaţă grea în continuare, fie pentru că ştiu că un eventual denunţ i-ar pune pe drumuri, fiind nevoiţi să meargă la audieri, să piardă ore întregi la dat declaraţii şi, în cazul în care se ajunge în instanţă, să meargă ca martor în faţa judecătorilor.
„Din discuţiile avute la întâlnirile specifice cu funcţionarii structurilor locale din cadrul Ministerului Administraţiei şi Reformei Administrative, o bună parte au recunoscut că dacă ar şti despre o faptă de corupţie a vreunuia dintre colegii lor sau, mai mult, a şefilor lor, nu ne-ar sesiza”, a explicat Macsim.
Unde puteţi sesiza faptele de corupţie
Purtătorul de cuvânt al DGA Suceava a precizat, totuşi, că, în cele peste 80 de dosare soluţionate anul trecut de către instituţia pe care o reprezintă au fost cercetaţi nu mai puţin de 61 de funcţionari MIRA, marea majoritate pentru acte de corupţie (luare de mită şi trafic de influenţă). Dintre cele peste 80 de dosare, într-un număr de 20 s-a început urmărirea penală, iar în 11 au fost întocmite rechizitorii, inculpaţii fiind trimişi în judecată.
Cristi Macsim a cerut şi cu această ocazie sprijinul cetăţenilor în depistarea cazurilor de corupţie.
„Până la urmă, cetăţeanul vine în contact direct cu funcţionarul. Cetăţenii ne pot fi de mare ajutor”, e de părere Macsim.
Toţi cei care vor să sesizeze cazuri de corupţie se pot prezenta în audienţă la camera 13 din clădirea Prefecturii sau pot veni direct la sediul DGA Suceava (în clădirea Curţii de Conturi, 203340; 203341). Cei interesaţi pot denunţa acte de corupţie şi la linia verde a DGA -0800806806, care poate fi apelată gratuit, sau o pot face şi prin intermediul Internet-ului, la adresa www.mai-dga.ro.
(22 ian 2008, 11:29:01
Cica nu sunt cazuri de cruptie. hahahahahha
Dar au grija smecherii astia gen macsim sa le musamalizeze.