Cei 25 de angajaţi care urmează să fie concediaţi de la Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihică Costâna, subordonat Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, îşi vor primi salariile compensatorii. Aceste sume le vor fi acordate în mai multe tranşe sau integral, în funcţie de priorităţile pe care le are unitatea în această perioadă.
Şeful Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, Gheorghe Straton, ne-a spus că a avut ieri o întrevedere cu preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gavril Mîrza, cu care a discutat ultimele detalii legate de acest subiect fierbinte pentru angajaţii puşi „pe liber” la Centrul de la Costâna.
„Există cadrul legal pentru acordarea acestor salarii compensatorii – Contractul colectiv pe ramură, dar urmează să vedem cum vor fi acordate aceste sume, eşalonat sau toţi banii odată. Ordonatorul de credite este Consiliul Judeţean Suceava. Se va negocia la nivel de unitate şi se va vedea care sunt priorităţile centrului. Faptul că există formula legală ne ajută să găsim mai uşor o rezolvare”, ne-a declarat Straton.
Salariile compensatorii - o prioritate
Lidera de sindicat a Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihică Costâna, Alina Ciomârtan, ne-a spus că „acordarea salariilor compensatorii ar trebui să constituie o prioritate pentru autorităţi”. Aceste sume, a mai spus ea, „trebuie acordate integral, pentru că spre sfârşitul anului mai intervin rectificări bugetare şi mai pot fi acoperite unele cereri, dar aceşti oameni au nevoie acum, la concediere, de aceşti bani”.
Această concediere colectivă – 25 de persoane (17 infirmiere, două spălătorese, un asistent medical, doi îngrijitori, un muncitor necalificat, două bucătărese) este urmare a mutării mai multor beneficiari de la Costâna, la centrele sociale de la Mitocu Dragomirnei şi Zvoriştea.
Centrul de Recuperare Costâna s-a aflat într-un proces de reorganizare, pe baza unui proiect PHARE (bani europeni), proiect care interzice internarea altor asistaţi în acest centru.
Salariile compensatorii se vor acorda în funcţie de vechimea fiecărui angajat. Este vorba de circa 3- 4 miliarde de lei vechi, care ar acoperi salariile compensatorii ale celor 25 de angajaţi.
Cinci dintre cei vizaţi cu concediere sunt în prag de pensie sau pensie anticipată (cu peste 25 de ani de muncă).
(22 ian 2008, 16:32:28