Un număr tot mai mare de suceveni apelează la primar pentru a le rezolva problemele personale, de la cei care nu au o locuinţă proprie sau nu au serviciu, până la cei care au o boală gravă, suferă de invaliditate, le-au ars locuinţele sau au suferit un accident mai grav.
Zilnic, listele de audienţe sunt completate cu noi şi noi nume, uneori fiind necesară chiar reprogramarea lor pentru altă dată, atunci când listele depăşesc 150 de persoane.
Numai în urma audienţelor de anul trecut ale primarului Ion Lungu şi ale viceprimarului Angela Zarojanu, Primăria Suceava, prin Direcţia de Asistenţă Socială, a acordat 140 ajutoare de urgenţă, în valoare de 540 de milioane de lei vechi.
În plus, o mare parte dintre cei care au venit la Primărie să se plângă de necazurile personale au fost încadraţi la o altă categorie de ajutoare sociale – prestaţii de urgenţă, în valoare maximă de 4 milioane de lei vechi, care se acordă doar o dată pe an, familiilor cu copii, pentru protejarea acestora de efectele sărăciei sau de dezbinarea familiei. În 2007, numărul prestaţiilor sociale acordate a fost de 197, în valoare totală de 724 de milioane de lei vechi.
Numărul „ajutaţilor”, dublu
Interesant e şi faptul că numărul celor care vin şi solicită astfel de ajutoare financiare din partea Primăriei este tot mai mare de la un an la altul.
Astfel, numărul ajutoarelor de urgenţă acordate anul trecut este dublu faţă de numărul celor acordate în 2006, când au fost numai 68 de beneficiari, faţă de 140 în 2007.
Şi în cazul prestaţiilor de urgenţă, numărul beneficiarilor a crescut în 2007, comparativ cu 2006, când 161 de persoane, au primit, în total, suma de 594 de milioane de lei vechi.
Problema e că unii din cei care au beneficiat de aceste ajutoare şi prestaţii de urgenţă revin an de an la audienţe, chiar şi lună de lună, printre zecile de persoane care aşteaptă să intre în fiecare miercuri în audienţă la primar numărându-se, de fiecare dată, şi “clienţi fideli”.
(21 ian 2008, 11:43:25
Stiti cati din cei care solicita ajutor pentru incalzire (stiu ca articolul se refera la altfel de ajutoare) au masini de lux si al doilea sau chiar al treilea apartament in unul din marile centre unuversitare, unde chipurile studiaza odraslele lor? De ce nu-i puneti sa completeze si o declaratie de avere pe propria raspundere atunci cand depun cererile pentru subventii la caldura? Sau sa-si vsanda "doamnele" neajutorate cate un imel sau bratara pe care ostentativ le poarta, si sa-si plateasca incalzirea in intregime. Nu va dati seama ca luati bani de la oamenii corecti si le dati lor. Ei fac o dubla frauda: 1. Nu platesc impozit la stat (exemplu: valutistii din bazar sau piata mare) si 2. Beneficiaza de ajutor de incalzire. Daca vreti exemple verificati listele de la Asociatia de locatari a blocurilor din preajma magazinului LEONARDO sa vedeti ce e acolo. Credeti ca asa va vor mai vota sucevenii?