Universitarii suceveni prof. dr. Emilia şi Viorel Guliciuc au participat, în intervalul 27 decembrie 2007 - 8 ianuarie a.c., la două prestigioase conferinţe ştiinţifice internaţionale care s-au desfăşurat la Pune, oraş supranumit „Oxfordul Indiei”, aflat în apropiere de Mumbay (fostul Bombay), capitala comercială a Indiei.
Organizate de Jnana-Deepa Vidyapeeth (JDV -Institutul Pontifical de Teologie şi Filosofie) din Pune, cele două manifestări, intitulate „Ştiinţă, religie şi valoare în lumea contemporană” şi „Dialogul dintre ştiinţă şi religie într-o lume globalizată”, au fost marcate de spiritul dialogului multicultural.
Aşa cum ne-au spus cei doi universitari suceveni, co-organizatorii celor două conferinţe au fost prof. Job Kozhamthadam SJ şi dr. Kuruvilla Pandikattu SJ, cercetători cu nume de rezonanţă în dialogul dintre ştiinţă şi religie în lumea contemporană.
Filosofie şi artă fractală
Activitatea ştiinţifică internaţională a prof. dr. Emilia şi Viorel Guliciuc a fost evidenţiată şi într-un volum special, dedicat localizării temei conferinţei pe harta cercetării ştiinţifice actuale.
Conferinţele lor, „Ce este creativitatea religioasă?” şi „Universalitate şi maya. Despre universalitatea non generică a Fiinţei”, au fost unanim apreciate de participanţi, cercetători, universitari şi doctoranzi.
Acest fapt a dus şi la realizarea a două interviuri cu cei doi cercetători români, pentru o televiziune din statul indian Goa.
La rugămintea organizatorilor, artistul fractalist ViGuera (Viorel Guliciuc) a prezentat şi o selecţie de lucrări de artă fractală statică şi dinamică, sub genericul „Metafora ochiului de păun”, care a stârnit un real interes printre cei prezenţi.
O prezenţă remarcată de presa indiană
În cel mai important cotidian din statul Maharashtra, „Mathrubhumi”, care apare în Mumbay în limba maleali, în peste un milion cinci sute de mii de exemplare (Mumbay are cca. 20 de milioane de locuitori), din trei numere, în care a fost prezentat unul dintre simpozioane, nu mai puţin de două (din 1 ianuarie şi din 4 ianuarie a.c.) descriu în tonuri foarte pozitive prezenţa universitarilor suceveni Emilia şi Viorel Guliciuc, însoţită de imagini şi citate semnificative.
În numărul din 4 ianuarie, în articolul semnat de K.V. Rajasekharan, este utilizat ca titlu un citat din prezentarea profesorului Viorel Guliciuc: „Dialogul dintre ştiinţă şi religie trebuie să se bazeze pe adevăr”.
În perspectivă: un volum de evocări Eliade
Activitatea celor doi universitari suceveni s-a concretizat şi în iniţierea unor proiecte comune de cercetare ale Catedrei de Filosofie, Ştiinţe Sociale şi Politice, din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, cu Institutul Pontifical de Teologie din Pune, Universitatea din Bombay şi Universitatea din Goa.
De asemenea, întrucât, pe durata celor două conferinţe, s-au întâlnit cu cel puţin trei dintre cercetătorii care l-au cunoscut pe Mircea Eliade (dintre care unul din afara Indiei), s-a convenit, pentru acest an, realizarea unui volum de evocări a marelui cărturar român, pentru a marca astfel un nou secol sub semnul ideilor acestuia, într-o lume în care experienţa religioasă devine pe zi ce trece tot mai definitorie şi mai distinctivă.