Toată lumea vrea să conducă autovehicule. Un număr din ce în ce mai mare de suceveni, tineri, bărbaţi mai în vârstă, doamne sau domnişoare, se îmbulzesc la şcolile de şoferi ori la instructorii independenţi pentru a putea da examenul de obţinere a permisului de conducere.
Cel puţin pentru tineri, permisul de conducere a devenit un adevărat „act obligatoriu”, fără de care nici nu se gândesc să-şi încerce norocul de a-şi găsi un serviciu bun.
Conform evidenţelor existente în baza de date a Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Suceava, anul trecut, nu mai puţin de 39.749 de persoane din judeţ au dat cel puţin o dată examenul pentru dobândirea permisului de conducere, ori pentru obţinerea unei categorii superioare.
Faţă de 2006, numărul candidaţilor a sporit cu 11.901, de unde rezultă o creştere de mai bine de 20%.
Mulţi încearcă, puţini reuşesc
În ciuda părerilor unora, examenul nu este tocmai uşor. Dintre cei aproape 40.000 de candidaţi de anul trecut, deşi mulţi au repetat examenul, doar 14.054 au obţinut permisul de conducere, rezultând o promovare de doar 35,3%.
„Aproximativ 80% dintre cei care pică examenul nu trec de sală, în timp ce doar 20% au probleme la traseu. Cifrele de anul trecut demonstrează clar că nu oricine poate lua permis de conducere, iar fără o minimă pregătire şansele de promovare sunt aproape nule”, spune comisarul Florin Chiaptanaru, şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Suceava.
Având în vedere media pe ţară, care trece de 40%, se poate spune că la Suceava permisul de conducere se obţine mai greu decât în alte părţi.
În opinia comisarului, dificultatea examenului pleacă de la slaba pregătire pe care o oferă instructorii independenţi şi micile şcoli de şoferi. Percepând tarife mai mici decât şcolile mari, dar fără a pune accent pe partea de teorie, chiar ignorând-o total, unii instructori îi în trag în jos pe mulţi dintre doritorii de permis.
De la 600 la 1000 de lei
Conform statisticilor Agenţiei Rutiere Suceava, în judeţ există în jur de 400 de instructori auto.
Mai mult de jumătate dintre ei lucrează pentru cele 53 de şcoli de şoferi autorizate în judeţ, în timp ce restul sunt independenţi. În general, pentru categoria B, aceştia percep tarife care pleacă de la 600 de lei şi ajung până la 1000 de lei.
Comisarul Chiaptanaru le recomandă celor care vor permis să nu aleagă cea mai ieftină dintre oferte, o astfel de mişcare putându-se dovedi în cele din urmă mai costisitoare. Diferenţa pleacă de la condiţiile pe care le poate oferi o şcoală de şoferi bine organizată.
Constantin Gemănar, patronul uneia dintre marile şcoli de şoferi din municipiul Suceava, ne-a explicat cum lucrează cu cei care apelează la firma sa.
„Organizăm minimum 30 de ore de condus şi cel puţin 20 de ore de legislaţie, cu profesorii pe care îi avem angajaţi pentru asta. Mulţi ar cam sări peste orele acestea de teorie, însă practica ne-a arătat că aici întâmpină mai toţi probleme”, explică acesta.
Se încurcă în chichiţe
După cum arată statisticile, cele 26 de întrebări ale chestionarului de la proba scrisă îi întorc cel mai adesea din drumul spre volan pe candidaţi.
„Cel mai adesea, candidaţii se încurcă în micile capcane întinse în chestionare. De exemplu, bifează un răspuns doar pe jumătate bun, deşi una din următoarele variante conţine răspunsul exact la întrebare”, explică Constantin Gemănar.
Conform legislaţiei, după ce urmează pregătirea specializată, candidatul are dreptul să dea examene timp de un an.
În cazul în care pică toate examenele susţinute într-un an, trebuie să reia toată pregătirea.
Deşi timpul pare suficient, nu sunt tocmai rare cazurile în care trece un an de zile, iar cel în cauză nu reuşeşte să obţină permisul de conducere
Permisul, esenţial pentru angajare
Conform statisticilor, peste 60% din numărul total al sucevenilor care dau examen pentru permis sunt tineri, de 20-25 de ani.
Constantin Alecsa, patron al unei alte şcoli de şoferi din municipiul reşedinţă de judeţ, ştie şi de ce mai toţi tinerii vor să aibă dreptul de a conduce.
„În ziua de azi, mai pese tot unde te duci la angajare, te întreabă dacă ştii limbi străine şi dacă ai permis. Practic, să ştii să conduci a devenit chiar mai important decât ce studii ai”, spune Alecsa.
Alegerea unei şcoli bune, deosebit de importantă
Conform cifrelor existente în baza de date a Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Suceava, gradul de pregătire a elevilor diferă foarte mult de la şcoală la şcoală.
La unele şcoli, doar 18% dintre elevii pregătiţi anul trecut au şi trecut examenul, în timp ce la altele gradul de promovabilitate este de aproape 60%.
Pentru ca şansele de reuşită să fie mai mari, comisarul Comisarul Chiaptanaru le recomandă sucevenilor să se intereseze despre aceste aspecte înainte de a alege o şcoală ori un instructor.
La examen
Ieri, în sala de examinare din incinta fostei Băi a municipiului Suceava, zeci de tineri aşteptau cu emoţii să dea examenul de legislaţie. Mai toţi candidaţii erau tineri, majoritatea băieţi.
„Suntem la a doua încercare acum, sperăm să avem mai mult succes de această dată. Examenul e foarte greu, mai ales dacă mai şi munceşti toată ziua, e dificil să înveţi toată materia”, ne-au spus doi tineri, Vasile Ungurean şi Ion Vasile Tofan, din Udeşti, veniţi împreună la examen.
La prima încercare, ne-au povestit ei, au fost doar la un singur pas de a atinge cele 21 de răspunsuri corecte de care aveau nevoie.
În prezent, în judeţ sunt înregistraţi peste 175.000 de posesori de permise de conducere.
(19 ian 2008, 13:16:59