Prevederile unor acte normative intrate în vigoare la finele anului trecut, prin care aparţinătorilor nu li se mai permite să-şi însoţească în ambulanţă, până la spital, rudele bolnave, a iscat nemulţumiri în rândul sucevenilor.
Oamenii, în special cei care nu au o maşină în familie, se revoltă, iar câteodată reacţiile sunt destul de dure. Dacă în Suceava, familiile bolnavilor mai au la dispoziţie taxiurile sau mijloacele de transport în comun pentru a ajunge la spital în acelaşi timp cu ambulanţa, cei din mediul rural percep acest refuz de transport mult mai acut.
Cel mai violent se comportă populaţia din comunităţile de romi, unde, în unele cazuri, pentru dezamorsarea situaţiei este nevoie de ajutorul Poliţiei.
Doar copiii pot fi însoţiţi
Directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Suceava, doctorul Daniel Martiniuc, declară că noile reglementări care interzic aparţinătorilor să-şi mai însoţească rudele bolnave la unităţile spitaliceşti în cazul în care acestea vor fi transportate cu ambulanţa au drept scop preîntâmpinarea unor situaţii nedorite.
Sursa citată a explicat că măsura vizează siguranţa echipajelor aflate în activitate şi a pacienţilor asistaţi de către acestea, în condiţiile în care spaţiul din autosanitare este restrâns.
„Noi nu suntem taxiuri. Cine doreşte să însoţească bolnavul din ambulanţă o poate face cu maşina particulară sau cu mijloacele de transport în comun. În autosanitare, spaţiul nu permite prezenţa a mai mult de 2 - 3 persoane, acestea făcând parte din echipajul de intervenţie, şi a unei tărgi pentru pacient”, a spus Martiniuc, cu precizarea că excepţie de la noua regulă fac doar cazurile în care pacientul este un copil, care poate fi însoţit de un singur aparţinător.
Directorul SJA Suceava a arătat că directivele sunt clare, iar angajaţii de pe ambulanţă nu au cum să se abată de la ele, şi a solicitat populaţiei înţelegere.
Autostopiştii nu au ce căuta în ambulanţe
„S-au înregistrat accidente grave în ţară, unele soldate cu decesul aparţinătorilor, iar faptul că, până în prezent, Serviciile de Ambulanţă nu au putut asigura CASCO toate maşinile reprezintă un factor de risc în plus, atât pentru responsabilul de echipaj, cât şi pentru conducerea Serviciilor de Ambulanţă”, a completat Martiniuc.
Şeful SJA a adăugat că, totuşi, din 2008, acest neajuns va fi eliminat deoarece Ministerul Sănătăţii a luat măsura alocării de fonduri pentru asigurarea CASCO a tuturor autosanitarelor.
În conformitate cu un ordin comun al Ministerului Sănătăţii Publice şi al Ministerului Internelor şi Reformei Administrative privind unele măsuri în asistenţa medicală de urgenţă prespitalicească pentru preîntâmpinarea unor situaţii nedorite, pentru siguranţa echipajelor aflate în activitate şi a pacienţilor asistaţi de echipajele respective, este interzis transportul în ambulanţă al aparţinătorilor pacienţilor, autostopiştilor sau al altor persoane neautorizate, cu excepţia cazului în care pacientul este un copil ce va fi însoţit doar de un singur aparţinător.
(18 ian 2008, 16:05:13