Nu mai puţin de 216 persoane au fost testate, în cursul anului trecut, la poligraful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, conform bilanţului activităţii desfăşurate de poliţişti în 2007.
Dintre toţi cei care au ajuns pe scaunul detectorului de minciuni, 18 au recunoscut că au participat la comiterea unor infracţiuni, iar 83 de indivizi au fost prinşi cu minciuna, deşi au negat în continuare acuzaţiile aduse de anchetatori.
Încă de la darea în folosinţă a poligrafului, la detectorul de minciuni (n.r.-iunie 2006) a fost coadă, poliţiştii din mai tot judeţul cerând să fie programaţi pentru a afla dacă suspecţii lor spun sau nu adevărul.
Crime rezolvate la detector
Detectorul de minciuni i-a ajutat pe anchetatori, de exemplu, să rezolve mai uşor crima terifiantă de la Arbore, de la mijlocul lunii august a anului trecut, atunci când un taximetrist din Rădăuţi (Marcel Popescu, 67 de ani) a fost găsit mort, în maşina sa, pe un câmp de pe raza comunei.
Deşi unul dintre suspecţi (Marcel Daniel Băcilă -21 de ani) a refuzat în ultimul moment să fie testat la poligraf, cu toate că iniţial acceptase, celălalt (Costel Dorel Băcilă -19 ani) a ajuns pe scaunul detectorului de minciuni. Deşi a negat că ar avea vreo legătură cu moartea taximetristului, diagramele poligrafului au arătat faptul că tânărul minte, motiv pentru care oamenii legii l-au supus unui nou tir de întrebări.
În cele din urmă, Costel Dorel Băcilă a recunoscut şi a mărturisit că el şi fratele său l-au omorât pe taximetrist, cu intenţia de a-l tâlhări.
Criminalul s-a „spovedit”, după ce-a fost prins cu minciuna
Un alt caz în rezolvarea căruia aparatul de detectat minciunile din dotarea Poliţiei a avut un rol important a fost crima de la Mălini, de la începutul anului trecut. Autorul acestei fapte, Ion Buga (59 de ani), a fost trimis în judecată în urmă cu câteva luni pentru omor.
Respectivul îşi omorâse prietenul (Grigore Botescu -47 de ani), după care i-a abandonat cadavrul într-un şanţ, sperând că va ascunde astfel oribila faptă. Deşi se jura că nu are nici o legătură cu moartea prietenului său, Buga a recunoscut totul aproximativ două luni mai târziu, când a fost dus la detectorul de minciuni al Poliţiei.
Când a văzut că nu mai are ce face, bărbatul a povestit cu lux de amănunte cum, pe fondul consumului de băuturi alcoolice, şi-a sugrumat tovarăşul de pahar în timp ce acesta dormea, după care i-a târât cadavrul pe o uliţă din sat, unde l-a şi abandonat.
Au încercat să păcălească detectorul
Dintre cele câteva sute de indivizi care au ajuns pe scaunul poligrafului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, câţiva dintre ei au încercat să fenteze detectorul de minciuni, luând fel de fel de medicamente, de la extraveral la distonocalm sau coaxil, înainte de a fi testaţi.
Încercările lor de a da peste cap diagramele poligrafului au fost dejucate de ofiţerul specialist poligraf din cadrul IPJ Suceava, subinspectorul Adina Ciutac.
„Orice tentativă de eludare a testului este observată în biodiagramele poligraf”, precizează subinspectorul Adina Ciutac, care precizează că detectorul de minciuni nu a dat greş până acum.
(17 ian 2008, 16:17:38