Căutarea partenerilor de sex cu ajutorul internetului a devenit o modă şi printre suceveni, care preferă să apeleze la această metodă considerată ieftină şi discretă.
Din monitorizarea site-urilor Noi2.ro şi Sentimente.ro, efectuată de Monitorul de Suceava pe o perioadă de 10 luni, reiese că acestea sunt accesate îndeosebi în intervalul 8.00-10.00 şi 14.30- 17.00, de luni până vineri, şi mai rar seara târziu sau în week-end, ceea ce înseamnă că baza legăturilor online o reprezintă computerele din instituţiile şi firmele la care utilizatorii sunt angajaţi.
Cifrele arată că în Suceava oamenii îşi caută prieteni, un viitor soţ sau soţie, aventuri de scurtă sau lungă durată, dar şi parteneri de sex. Numai pe Noi2.ro îşi caută parteneri de sex pe net cel puţin 1.102 femei şi un număr dublu de bărbaţi, 2.517. Dacă aproape 1000 din această categorie de femei au studii medii, la bărbaţi situaţia stă invers, adică 1.123 au studii superioare. Totuşi, mai mult ca sigur, pentru a fi atractivi faţă de posibilii parteneri, majoritatea utilizatorilor îşi atribuie profesii bănoase.
Ca profesii, cele mai multe femei, 116, susţin că sunt inginere, 77 că lucrează în sistemul de sănătate, 48 în hoteluri şi pensiuni, în firme de comerţ susţin că lucrează 16, iar în alte domenii precum contabilitate, juridic, telecomunicaţii sau învăţământ sub 10.
Nu au fost identificaţi utilizatori în domenii private cu activitate intensă, precum cel bancar sau al asigurărilor, iar numărul studentelor este nesemnificativ.
Din punct de vedere al vârstei, este acoperit aproape tot palierul între 30 şi 50 de ani, iar ca statut o treime din femei sunt căsătorite şi au şi copii.
Peste jumătate dintre utilizatori au avut o relaţie sexuală cu o persoană descoperită pe internet
În ceea ce priveşte bărbaţii, doctorii şi asistenţii medicali sunt pe primul loc, 160, conform celor susţinute de utilizatorii.
Ei sunt urmaţi de angajaţii agenţiilor imobiliare, 121, şi de ingineri -85. Mai vor să-şi găsească astfel o parteneră de sex doi tineri suceveni angajaţi în sistemul bancar, 19 agenţi de pază, 7 funcţionari guvernamentali, 14 agenţi de vânzări sau 19 agenţi de pază şi/sau poliţişti.
314 dintre ei recunosc că sunt căsătoriţi, dar numărul celor cu verighetă pe deget este în realitate mult mai mare.
Ca vârstă, au peste 30 de ani.
În general, căutarea unui partener pe internet începe ca o glumă, dar destul de uşor se poate ajunge la o adevărată dependenţă, în forma descrisă medical, îndeosebi în rândul bărbaţilor.
Un studiu recent realizat de BBC arată că, în unele cazuri, dependenţii îşi pot pierde şi slujbele după ce comportamentul obsesiv îi face să petreacă şi opt ore în căutarea de site-uri cu conţinut erotic sau a unor partenere.
Sex mortal
Ei consideră că se pot simţi bine utilizând o metodă care are avantajul de a fi anonimă, ieftină şi fără riscuri. Totuşi, practica utilizării internetului pentru a descoperi parteneri sexuali poate fi considerată un potenţial factor de risc pentru bolile cu transmitere sexuală şi HIV, deoarece dintre cei care se conectează la internet pentru a găsi un partener de sex, mai mult de jumătate au avut o relaţie sexuală cu o persoană descoperită pe internet şi circa jumătate au avut cel puţin patru parteneri găsiţi cu ajutorul internetului.
Dincolo de aspectele care ţin strict de sfera medicală, mai există şi cealaltă categorie de riscuri care derivă din întâlniri cu persoane despre care cel în cauză nu ştie mare lucru.
Cel mai bun exemplu este mult mediatizatul caz al unui om de afaceri din Botoşani, ucis cu sânge rece de studenta Alina Horeanu, pe care a “agăţat-o” pe net. Mai trebuie spus şi că marea majoritate a instituţiilor publice şi a firmelor mari au instalate programe cu ajutorul cărora pot urmări ce site-uri accesează angajaţii de pe computerele de la birou.
(17 ian 2008, 11:23:42