Încă din anul 1998, un bărbat din satul Plopeni, oraşul Salcea, are montată în gospodărie instalaţia de gaz metan.
A suportat toate cheltuielile necesare montării acesteia, a săpat şi şanţul din drum pe unde ar fi trebuit să ajungă conducta de gaz, însă, când a venit vorba să fie branşat la conducta principală, aşa cum s-a întâmplat cu toţi consătenii săi aflaţi în aceeaşi situaţie, a fost sărit din schemă.
Nici până astăzi nimeni nu a făcut nimic pentru a-l ajuta. Cea mai mare frustrare a omului este că a plătit toţi banii ceruţi pentru a avea gaz metan, însă continuă şi astăzi să care butelii şi să cumpere lemne de foc.
Lăsat cu buza umflată după şi-a făcut partea lui de treabă
În anul 1995, în urma acordării unor fonduri de la guvern, Primăria Salcea a primit banii necesari pentru introducerea gazelor naturale în localitate.
Conform dispoziţiei Guvernului, costurile de aducere a conductei de gaz în sate erau suportate prin fondurile de stat, oamenii trebuind doar să-şi realizeze instalaţia în gospodărie şi să o aducă până la conducta principală.
Primăria a realizat la vremea respectivă o listă de investiţii cu zonele în care va ajunge gazul metan, toate casele de la şoseaua principală din Plopeni şi Salcea intrând în zona ce urma să fie acoperită de reţea.
Prin licitaţie a fost stabilită o societate care să realizeze proiectele, cei de la Distrigaz Nord SA Târgu Mureş, sucursala Suceava, cum se numea pe atunci furnizorul de gaz, având doar rolul de a da drumul la gaz noilor beneficiari.
La fel cum au făcut mulţi dintre vecinii săi, şi Vasile Duţuc, aflat în zona ce se găsea pe lista de investiţii, a solicitat dreptul de a beneficia de gaz metan. Cum trebuia să suporte doar cheltuielile propriei instalaţii s-a gândit că este foarte bine să îşi pună gaz metan.
I s-a întocmit un dosar preliminar de introducere de gaze naturale în imobil, şi un instalator autorizat, angajat la SC „Proiect Bucovina” SA Suceava, i-a întocmit imediat un proiect.
Omul a început să achite costurile montării instalaţiei, toate facturile fiind încasate de Primăria Salcea până în 1998. Nici nu mai ştie exact cât l-a costat montarea instalaţiei în total, însă din chitanţele pe care le păstrează şi astăzi rezultă că ar fi vorba de cel puţin 4 milioane de lei. Bani destui la acea vreme.
Regina şpagă
Astăzi, toate casele din Plopeni şi Salcea aflate la şoseaua principală au gaz metan. Conducta are o doar o „spărtură” de 100 de metri, în zona casei în care locuieşte Vasile Duţuc.
Nu mai puţin de 14 familii care stau pe această porţiune de drum nu au cum să beneficieze de gaz metan.
Dacă ceilalţi s-au resemnat cu gândul şi nu au după ce să le pară rău (nu au instalaţii de gaz metan montate în gospodărie pe care să le fi plătit din banii lor) Vasile Duţuc nu poate trece peste umilinţa de a fi plătit instalaţia şi de a fi lăsat apoi cu buza umflată.
Are şi o explicaţie. „Nu i-am dat şpaga de 1 milion de lei primarului de atunci, Mircea Lazăr, aşa cum au făcut toţi cei care nu au avut probleme”, spune convins omul.
Vinovaţii fără vină
În încercarea de a afla dacă bărbatul mai are vreo şansă să aibă gaz metan, am luat legătura cu primăria din Salcea, cea care a derulat proiectul de alimentare cu gaze. Deşi cunoaşte problema lui Vasile Duţuc, promiţându-i chiar în campania electorală că îl va ajuta, actualul primar, Ilie Lungu, nici nu a vrut să audă de acesta.
„Totul s-a întâmplat când eu nu eram primar, atât s-a putut face atunci, acum e greu să se mai rezolve ceva”, s-a rezumat să declare actualul edil al oraşului Salcea.
În ceea ce-l priveşte pe fostul primar, Mircea Lazăr, cel acuzat că a luat şpagă, şi el a găsit alţi vinovaţi.
„Atâta timp cât eu am fost primar, conducta s-a întins cât ne-au permis sursele de finanţare. Din anul 2000 eu nu am mai fost primar, prin urmare nu am mai avut cum să-i rezolv problema acestui om”, ne-a spus Lazăr, bineînţeles respingând acuzaţiile cum că omul a rămas pe „lângă” conductă pentru că nu ar fi cotizat.
Ambii au încercat să ne convingă că problema este mult prea veche pentru a mai putea fi rezolvată cumva, asta deşi petiţiile lui Vasile Duţuc şi ale vecinilor săi au curs an de an la primărie.
Instalaţia riscă să devină inutilizabilă
Din lipsă de bani, dar şi în speranţa că problema i se va rezolva, Vasile Duţuc nu a apelat în tot acest timp la instanţă pentru a-şi rezolva problema, ori măcar pentru a-şi recupera banii pe care i-a dat degeaba pentru instalaţie.
Cum i s-a dat de înţeles că dacă mâine şi-ar putea pune gaz metan instalaţia lui nu ar mai fi conformă cerinţelor pentru a fi pusă în uz, bărbatul spune că s-a hotărât să apeleze la un avocat şi îi va da în judecată pe cei care şi-au bătut joc de el.
(17 ian 2008, 13:11:18