Criza de locuri din grădiniţe, atât de accentuată la nivel naţional, este o realitate şi la nivelul judeţului Suceava.
Potrivit unei situaţii transmise de către Inspectoratul Şcolar Suceava la Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, din anul şcolar viitor, peste 17.000 de copii ar trebui să înceapă pregătirea preşcolară.
IŞJ a transmis o evidenţă a tuturor copiilor din judeţ care s-au născut în anii 2005 şi 2006, şi care potrivit proiectului noului pachet legislativ al educaţiei, la 15 septembrie 2008 ar trebui să înceapă grădiniţa.
Inspectorul şcolar general Petru Carcalete a declarat că „numărul de locuri în grădiniţele sucevene este total insuficient. Aceasta este o caracteristică a întregii ţări, iar la Suceava, în ultimii ani, numărul de locuri în grădiniţe nu a crescut aproape deloc”.
Practic, Petru Carcalete a spus că, deşi în ultimii ani, în judeţ s-au construit o serie de instituţii de învăţământ preşcolar, acest lucru nu a diminuat deloc criza de locuri în grădiniţe, deoarece în spaţiile nou construite au fost mutaţi preşcolarii care învăţau în locaţii improprii, cum ar fi locuinţe particulare, închiriate.
Grădiniţe noi în 30 de localităţi
La ora actuală, în judeţul Suceava funcţionează un număr de 468 de instituţii de învăţământ preşcolar, unele dintre ele neavând spaţiu propriu, ci funcţionând fie în case particulare, fie în incinta şcolilor.
Inspectoratul Şcolar Suceava a solicitat Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului finanţare pentru construcţia a 42 de grădiniţe noi. Petru Carcalete a spus că a solicitat construcţia de spaţii noi în 30 de localităţi din judeţ, pentru un efectiv de 3621 de preşcolari. „S-au selectat localităţile cu o rată mare a natalităţii în ultimii ani”, a precizat Carcalete.
Pentru municipiul Suceava, IŞJ a solicitat finanţare pentru construcţia a trei instituţii de învăţământ preşcolar.
Şi la Vicovu de Sus, IŞJ a propus să se construiască tot trei grădiniţe. Conform propunerii IŞJ, câte două grădiniţe noi ar fi necesare în Broşteni, Cajvana, Fântâna Mare, Fântânele, Mălini, Preuteşti, Slatina şi Vultureşti. IŞJ a mai propus Ministerului Educaţiei să aprobe construcţia a câte un spaţiu de învăţământ preşcolar în Baia, Bosanci, Cornu Luncii, Fălticeni, Forăşti, Grămeşti, Hânţeşti, Hârtop, Mănăstirea Humorului, Marginea, Mitocu Dragomirnei, Moara, Păltinoasa, Straja, Vama, Vicovu de Jos, Zamostea şi Zvoriştea.
Criza de locuri în grădiniţe se va accentua şi mai mult dacă noul pachet legislativ din educaţie va intra în vigoare, iar din anul şcolar viitor, toţi copiii de la trei ani vor trebui să înceapă învăţământul preşcolar obligatoriu. Acesta este şi motivul pentru care Ministerul Educaţiei şi Cercetării intenţionează să construiască spaţii noi pentru desfăşurarea învăţământului preşcolar.