Programul naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei a avut impact îndeosebi în mediul rural şi în mahalaua oraşelor, în rândul păturilor sărace sau cu venituri reduse.
Dr. Adriana Klara Hapenciuc, medic de familie cu cabinet la Zvoriştea, ne-a declarat că dacă la debutul programului, în vara anului trecut, cei neasiguraţi stăteau la distanţă, ulterior, după ce au aflat că nu-i costă nimic consultaţia şi analizele medicale, au venit în masă să afle de ce boli suferă.
„Ideea că li se recoltează sânge pentru analize la cabinetul din sat li s-a părut suficient de atrăgătoare şi au venit. Din câţi au fost investigaţi până acum la cabinet, 40 la sută erau neasiguraţi şi acum şi-au făcut primele analize din viaţa lor. Probele se recoltează aici, nu mai trebuie să se deplaseze în oraş, să cheltuiască bani şi evită cozile de la laboratoare”, a spus dr. Hapenciuc, care a precizat că numai în cursul zilei de luni la uşa cabinetului au fost 90 de persoane pentru analize.
Un alt câştig pe care îl reprezintă acest sistem este că cei care au aflat că au diverse probleme de sănătate, precum colesterolul mărit, diabet sau afecţiuni cardiace se vor asigura, deoarece au în continuare nevoie de servicii medicale şi reţete.
Odată cu rezultatele analizelor, medicii de familie completează şi fişele pacienţilor, având în acest fel un istoric medical complet.
Sucevenii nu-şi recunosc partenerii multipli şi consumul de alcool
Din păcate, sucevenii nu au învăţat încă să fie deschişi cu medicul lor şi mint la întrebări de genul partenerilor sexuali multipli, vârstei de debut în viaţa sexuală sau în privinţa consumului de alcool. „Întrebările referitoare la partenerii multipli sunt importante pentru persoanele tinere, cu viaţă activă, dar oamenii ne mint. Din 300 de paciente, una singură a trebuit să recunoască activitatea sexuală de la 14 ani pentru că a venit după anticoncepţionale şi n-a avut încotro. În rest, mint la toate întrebările aşa zis indiscrete. Nici măcar alcoolicii cunoscuţi nu-şi recunosc viciul, în această privinţă toată lumea minte”, afirmă medicul.
Conform acestuia, cei mai disciplinaţi pacienţi sunt cei care lucrează în străinătate şi care imediat ce vin acasă fac prima vizită la medicul stomatolog, iar următoarea la medicul de familie.
În ceea ce-i priveşte pe cei rămaşi acasă, dr. Hapenciuc spune că în Zvoriştea, ca de altfel în toate comunele judeţului, sunt persoane de 70 de ani sau mai mult care în viaţa lor n-au călcat într-un cabinet stomatologic. Dr. Adriana Hapenciuc are înscrişi pe liste circa 2300 de pacienţi.
Murdari şi mincinoşi
Un alt aspect din sfera programului de evaluare a stării de sănătate se referă la modul în care vin mulţi săteni la analize şi ne-a fost semnalat de administratorul unui laborator de analize medicale care lucrează cu foarte multe cabinete din mediul rural.
Acesta acuză starea de igienă „sub orice critică” şi faptul că cei care vin pentru teste nu înţeleg că dacă mănâncă înainte de recoltare rezultatul este viciat.
„Nu se spală nici măcar când ştiu că vin la doctor, cum era cândva. Tamponul cu spirt se face negru de pe braţul lor. Apoi, mint. Le spune medicul să nu mănânce dimineaţa şi nu ascultă, îi întrebi şi te mint. Dacă insişti, recunosc fie că au mâncat bine, că ei aşa ştiu, să nu iasă dimineaţa din casă cu stomacul gol, fie că au băut ceai cu două, trei linguri de zahăr. Şi le ies fals pozitive glicemia şi trigliceridele, ei nu sunt în evidenţă cu nici un fel de afecţiuni, medicul îi trimite să repete analizele şi atunci ne acuză pe noi că nu lucrăm bine”, povesteşte administratorul.
Băutura proastă şi în exces omoară ficatul bărbaţilor peste 40 de ani
Laboratorul de care se ocupă a procesat câteva zeci de mii de analize şi cele mai multe afecţiuni depistate sunt diabetul şi afecţiunile hepatice, îndeosebi la bărbaţii peste 40 de ani din mediul rural, dar şi în urban, în procente mai mici. O cauză probabilă ar fi consumul de alcool de proastă calitate, consumul de alcool în exces şi alimentaţia proastă.
Medicul Adrian Hapenciuc confirmă că şi la pacienţii investigaţi prin cabinetul său predomină valorile mari ale colesterolului, inclusiv la persoane slabe, valori mari ale trigliceridelor, în absenţa virusurilor hepatice, diabetul, anemiile şi hepatitele.
La nivelul întregului judeţ, din iulie, de când au început testările şi până în noiembrie 2007, 148.499 suceveni au fost investigaţi de medicii de familie. Dintre aceştia, 124.809 sunt asiguraţi şi 23.690 neasiguraţi.
Aproximativ 30 la sută dintre cei examinaţi au fost descoperiţi cu risc de afecţiuni grave precum cancer, diabet, hepatite şi afecţiuni cardiovasculare.
(16 ian 2008, 12:57:16
Se intelege ca va plac cei care vin din occident si va viziteaza, doar vin cu euroi, nu?
Ce e rau daca multi din cei care locuiesc la tara nu au avut nevoie de medic timp de 70-80 de ani?
Mai bine tratati subiectul arzator al analizelor facute aiurea, care " fabrica " maladii inexistente sau nu releva maladii pe care persoanele in cauza stiau ca le au.
Articolul de mai sus ar fi trebuit sa trateze problema analizelor strict profesional, nu sa arunce cu noroi in toti cei care locuiesc la tara.