Reprezentanţii Asociaţiei Forestierilor din Bucovina s-au întâlnit, ieri, cu prefectul de Suceava, Orest Onofrei şi i-au solicitat acestuia ca departamentul juridic din Prefectură să analizeze taxele pe care transportatorii de lemn sunt obligaţi să le plătească pe drumurile din judeţ.
Conform prefectului, forestierii au acuzat că unele taxe sunt discriminatorii, că taxa de tonaj pe care aceştia o plătesc pe drumurile judeţene este prea mare şi că foarte multe consilii locale îi obligă să achite o taxă de drum pentru drumurile comunale, dacă firma nu-şi are sediul în comuna respectivă.
Onofrei a declarat, după întâlnirea cu forestierii, că aceştia i s-au plâns că taxa pe care trebuie să o achite la Consiliul Judeţean are o valoare foarte mare, ceea ce face să crească şi costul materialului transportat. De asemenea, cei care lucrează în exploatarea lemnului sunt nemulţumiţi că taxele fixate de unele consilii locale pentru folosirea drumurilor din comună nu are o valoare unitară, fiind cuprinsă între 1 şi 4 euro pe metrul cub transportat, în funcţie de zonă.
Totodată, oamenii acuză că la această taxă sunt obligaţi numai transportatorii de la firmele care nu-şi au sediul în comunele respective, cei din localitate fiind scutiţi, chiar dacă transportă aceleaşi mărfuri în aceleaşi cantităţi.
Firmele de familie ale pădurarilor, motiv de nemulţumire pentru Asociaţia Forestierilor
O altă nemulţumire vizează faptul că sunt taxaţi doar transportatorii de lemn, cei de balast sau BCA având alt regim.
Onofrei a declarat că împreună cu juriştii din Prefectură va analiza dacă în situaţiile prezentate este vorba de discriminare şi că va examina, împreună cu Consiliul Judeţean, dacă nu există posibilitatea legală de a se institui o singură taxă pentru toate drumurile din judeţ şi pentru toate categoriile de transportatori.
„Ar fi un fel de rovignetă judeţeană, la un cuantum mai mic, dar plătită de toată lumea”, a spus Onofrei.
Un alt aspect pe care prefectul vrea să-l clarifice împreună cu conducerea Direcţiei Silvice Suceava este participarea la licitaţiile pentru exploatarea masei lemnoase a firmelor rudelor angajaţilor de la Direcţia Silvică, în cantoanele gestionate chiar de aceştia.
„Este cumva o concurenţă neloială. În acelaşi canton angajatul Direcţiei Silvice gestionează exploatarea prin firma de familie şi tot el controlează, ceea ce nu-i tocmai normal”, a mai spus prefectul.