Timp de două zile, sâmbătă şi duminică, echipe ale E.ON Moldova au acţionat pentru îndepărtarea chiciurii de pe conductoarele electrice, cu ajutorul prăjinilor electroizolante.
Această acţiune a prevenit întreruperile de energie electrică la consumatorii din zona Fălticeni.
Cu toate acestea, din cauza condiţiilor nefavorabile, a gerului şi chiciurii care s-a depus pe firele electrice, circa 200 de consumatori din localitatea Drăguşeni şi 60 de abonaţi din Budeni au rămas, câteva ore, fără energie electrică.
Intervenţia promptă a angajaţilor E.ON Moldova (circa 14 persoane) a dus la prevenirea ruperilor de conductori în localităţile Boroaia, Baia, Bogata.
„În localităţile Drăguşeni şi Budeni, s-au constatat conductoare pline cu chiciură, unele deja rupte. În celelalte trei localităţi sucevene, au fost constatate siguranţe arse, din mai multe posturi de transformare. În aceste condiţii, echipele de intervenţie au acţionat pentru repararea conductoarelor, după care au trecut la acţiunea de îndepărtare a chiciurii de pe conductoarele de medie tensiune şi joasă tensiune, cu ajutorul prăjinilor electroizolante”, ne-a declarat Şeful Centrului de Exploatare Suceava - din cadrul E.ON Moldova, Vasile Curelaru.
Trei grupuri electrogene, de rezervă
În perioada următoare, E.ON Moldova monitorizează în mod expres zonele Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc - Rarău, Călimani, Mestecăniş.
„Echipele de intervenţie sunt gata în orice moment să intervină pentru îndepărtarea chiciurii de pe conductoare, chiar dacă va fi nevoie să apelăm la Primării şi Armată pentru a ne sprijini”, a mai completat Curelaru.
Tot el explicat că la Suceava au fost pregătite trei grupuri electrogene, cu putere diferită, care se pot alimenta în cazul unor căderi de tensiune la puncte strategice din principalele oraşe ale judeţului (la staţiile de pompare a apei către populaţie).
În judeţ, susţine Curelaru, nu s-au înregistrat multe incidente neplăcute din cauza fenomenelor meteorologice (ger, chiciură, căderi masive de zăpadă), datorită acţiunilor de amploare care au avut loc la sfârşitul anului trecut.
Defrişări controlate
E.ON Moldova a desfăşurat, în luna decembrie a anului trecut, un proiect de defrişare a vegetaţiei care atinge firele de înaltă tensiune (proiect care a necesitat zeci de miliarde de lei vechi) în zonele Vatra Dornei (Broşteni), Câmpulung Moldovenesc (liniile Rarău, Izvoarele Sucevei, Moldova Suliţa), zona Gura Humorului (Stulpicani, Slătioara), zona Rădăuţi (Falcău), zona Fălticeni (liniile Mălini, Slatina, Găineşti). Lucrările au prevăzut 1.500 de deschideri de medie tensiune grele (între doi stâlpi) şi 1.000 de deschideri uşoare (în zonele de şes). Scopul acestor lucrări a fost reducerea numărului de întreruperi de energie electrică, dar şi pregătirea terenului în cazul unor calamităţi.
(15 ian 2008, 12:17:27