În urma unor verificări efectuate pe rampa de deşeuri a municipiului Suceava, comisarii Gărzii de Mediu Suceava au dat un ultimatum municipalităţii.
Potrivit viceprimarului Angela Zarojanu, termenul de 31 decembrie 2008, stabilit pentru închiderea depozitului de deşeuri, nu mai poate fi prelungit nici măcar cu o singură zi.
Aceasta a precizat că, în ciuda faptului că proiectul de realizare a unei rampe ecologice în apropiere de Suceava nu a demarat încă, actualul amplasament în care sunt depozitate deşeurile nepericuloase din Suceava trebuie închis în acest an.
„Din păcate, este imposibil ca, până la sfârşitul anului, groapa ecologică să devină funcţională. Din acest motiv, Primăria Suceava va trebui să identifice alte locaţii în care se vor putea depozita deşeurile menajere provenite de la populaţia municipiului. Cel mai probabil, ne vom orienta spre Fălticeni sau spre Rădăuţi, care au ca termen pentru închiderea gropilor anul 2009, respectiv 2010”, a declarat viceprimarul Angela Zarojanu.
În nota de constatare, întocmită în urma acestui control, se precizează faptul că operatorul depozitului de deşeuri din municipiul Suceava, societatea Test Prima, nu a constituit până în prezent Fondul pentru închiderea şi urmărirea post închidere a depozitului.
Conform legislaţiei în vigoare, autoritatea publică locală are obligaţia de a identifica sursele de finanţare pentru completarea fondului, în situaţia în care costurile se ridică la valori excesive.
Proiectul în valoare totală de 50 de milioane de euro presupune realizarea a două rampe ecologice în judeţul Suceava.
Pentru partea de est a judeţului, groapa ecologică va funcţiona pe teritoriul comunei Moara, pe o suprafaţă de 22 de hectare de teren, pentru partea de vest a judeţului, depozitul de deşeuri va funcţiona în zona Mestecăniş.
(14 ian 2008, 13:21:55