Supranumiţi „părinţi adoptivi”, asistenţii maternali profesionişti, angajaţi ai Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, pot deveni, în urma procedurii de adopţie, părinţi cu acte în regulă.
Anul trecut, şase minori care se aflau de mai mulţi ani în îngrijirea unor familii de asistenţi maternali profesionişti au fost adoptaţi de cei care-i aveau în grijă.
Alţi trei asistenţi maternali au depus cereri în vederea adopţiei unui copil, pe care îl au în îngrijire.
Din ce ne-a spus purtătoarea de cuvânt a Direcţiei de Asistenţă Socială Suceava, Nicoleta Lenţa, asistenţii maternali au prioritate la adopţii, când este vorba de copii pe care deja îi cunosc, îi îngrijesc şi s-a creat o legătură de suflet între ei şi minori Aceşti părinţi (care, de obicei, au şi propriii lor copii) nu mai trebuie să aştepte 90 de zile de la depunerea cererii până la aprobarea atestatului, pentru că sunt monitorizaţi şi verificaţi încă din momentul în care au devenit asistenţi maternali şi au luat în îngrijire un minor.
36 de atestate pentru adopţie
La nivelul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava s-au înregistrat anul trecut 27 cereri de atestare pentru părinţi adoptivi şi nouă cereri de reatestare, fiind eliberate, în final, 36 de atestate.
După ce o persoană sau o familie depune o cerere la Direcţia de Asistenţă Socială, pentru a adopta un copil, comisia pentru protecţia copilului merge la domiciliul persoanei sau al familiei care doreşte să adopte, constată existenţa condiţiilor şi a garanţiilor necesare şi atestă faptul că persoana sau familia este aptă să adopte.
Atestatul se eliberează de către comisia pentru protecţia copilului, la cererea persoanei sau a familiei interesate, în termen de 90 de zile de la data depunerii cererii, pe baza rapoartelor şi a propunerilor serviciului public specializat pentru protecţia copilului, din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava.
Moralitate şi bani
Comisia pentru protecţia copilului poate elibera atestatul numai dacă, din rapoartele efectuate la respectivele persoane, rezultă că acestea prezintă garanţie şi îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege.
„Nu pot adopta decât persoanele sau familiile care prezintă condiţiile materiale şi garanţiile morale necesare asigurării dezvoltării armonioase a copilului încredinţat spre adopţie”, a completat Nicoleta Lenţa.
În 2007, au fost încredinţaţi, în vederea adopţiei, de către instanţa judecătorească, după o evaluare atentă, 12 copii. Alţi 17 copii au ajuns, deja, în familiile adoptive, fiind finalizată procedura de adopţie.
Din 2005, 72 de adopţii
Din 2005 şi până acum, la nivelul judeţului Suceava, s-au efectuat 72 de adopţii. Aceşti copii se află în monitorizare post adoptivă, pentru o perioadă de doi ani. Comisia Protecţiei Copilului efectuează rapoarte trimestriale vizavi de evoluţia relaţiilor copil - familie adoptatoare şi le asigură servicii post adopţie.
În afară de asistenţii maternali profesionişti, restul adopţiilor au fost realizate de către familii care nu au grad de rudenie cu copiii adoptaţi.
„Numărul mare de solicitări, raportat la numărul mic de copii adoptabili, se datorează faptului că, în conformitate cu noua lege, adopţia este ultima măsură de protecţie pentru un copil. Noi încercăm în primele etape menţinerea copilului în familia biologică sau în familia lărgită şi sprijinirea acesteia pentru depăşirea situaţiei critice care a determinat intrarea copilului în dificultate. Procedura de adopţie trebuie să respecte, în primul rând, interesul superior al copilului”, este de părere purtătoarea de cuvânt a Direcţie de Asistenţă Socială Suceava.
(14 ian 2008, 16:38:12
In loc sa-l ia de la "parinti" de mic si sa-l dea unei familii care din varii motive nu poate avea un copil dar si-l doreste si are cu ce-l creste minunatul nostru stat, din grija pentru copil, il lasa sa se nenoroceasca. . Ca la o varsta mai mare nimeni nu mai doreste sa infieze un copil.